Home

Achtergrond 2 reacties

EU overweegt genteeltvrije regio's

De EU overweegt om genteeltvrije regio's toe te staan. Het huidige verbod op zulke zones moet nog eens goed worden bekeken.

Dat concludeerden ministers van Milieu van de 27 EU-landen vrijdag tijdens informeel beraad. De EU laat momenteel bepaalde gengewassen toe, voornamelijk maïs voor diervoer. Maar ze stuiten steeds op veel verzet onder burgers, erkende de Franse staatssecretaris Nathalie Kosciusko-Morizet (Ecologie) die het EU-beraad voorzat.

De EU heeft de laatste tijd juist nog opgetreden tegen meerdere regio’s, die zelf een gentechverbod hadden ingevoerd. Zo moesten een Oostenrijkse en een Griekse regio hun verbod intrekken onder dwang van de EU.

Minister Jacqueline Cramer (Milieu) pleitte tijdens het beraad voor meer duidelijkheid wat een EU-land zelf mag regelen op het gebied van genetisch gemodificeerde gewassen. ”Nu is er een schimmige discussie”, zei de minister, die zelf nog geen standpunt hierover heeft. ”Dat zullen we tezijnertijd in het kabinet vaststellen.”

De ministers toonden zich ook bereid om bij de huidige toelatingsprocedures voor gengewassen ook te kijken naar maatschappelijke bezwaren. ”Meerdere landen zijn nu ontevreden”, zei Cramer. ”Ik heb er begrip voor dat ze de adviezen van het EU-agentschap hiervoor te technisch vinden. Bijvoorbeeld lange-termijneffecten van genetisch aangepaste gewassen zitten er nog niet voldoende in.”
De ministers van de EU-landen willen de aanpassingen, waaronder de genvrije zones, in oktober bespreken. In december zouden ze dan beslissen.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Miep Bos

  Hè, hè, eindelijk, we hebben dit al jaren geleden voorgesteld, Nederland is te klein voor gentech gewassen, en zou één grote gentechvrije zone moeten worden.
  Het publieksdebat Eten en Genen vroeg het aan wetenschappers, en die zeiden: "Geen gentech teelt in Nederland."
  Zie ook www.gentechvrij.nl

 • no-profile-image

  freek

  ja en aardbevingen stoppen ook bij de grens

Of registreer je om te kunnen reageren.