Home

Achtergrond 210 x bekeken

'EU moet groene revolutie Afrika ontketenen'

Een groene revolutie in Afrika kan een belangrijke oplossing zijn voor de wereldwijd gestegen voedselprijzen. De Europese Unie kan hieraan bijdragen met een eenmalige donatie van 1 miljard euro.

Het gaat niet alleen om geld, maar om een kernwaarde van de Europese Unie: solidariteit met de ontwikkelingslanden. Dat stellen de commissarissen Mariann Fischer Boel (landbouw) en Louis Michel (ontwikkeling).

Met groene revolutie wordt de stormachtige ontwikkeling van de landbouw in Azië in de jaren zestig en zeventig aangeduid.
Het plan om de Afrikaanse landbouw van een injectie met 1 miljard euro te geven – afkomstig van overschotten op de EU-landbouwbegroting – werd eerder geopperd door Commissievoorzitter José Manuel Barroso, op de recente top van wereldleiders in Japan. Vandaag wordt het voorstel officieel gepresenteerd.

Fischer Boel en Michel spreken van een geweldig initiatief, dat snel positief effect kan hebben. In overleg met internationale organisaties moet het bij Afrikaanse boeren terechtkomen, die het kunnen gebruiken voor de aanschaf van kunstmest of zaden.

Als de EU-lidstaten en het Europees Parlement instemmen met het voorstel, kunnen de fondsen nog dit jaar worden vastgelegd en begin 2009 naar Afrikaanse boeren worden doorgesluisd.

Of lidstaten en Parlement akkoord gaan is de vraag. Duitsland en Nederland maakten direct na de uitspraak van Barroso bezwaar; overschotten vloeien gewoonlijk terug naar de lidstaten. Ook de EP-landbouwcommissie is kritisch.

Lees ook het forumartikel: Groene revolutie op Afrikaanse akkers

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.