Home

Achtergrond 210 x bekeken 5 reacties

Duitsers leggen basis voor verantwoorde melkprijzen

De Duitse melksector, de georganiseerde landbouw en landbouwminister Horst Seehofer zijn het na het topoverleg in Berlijn gisteravond eens geworden over een pakket maatregelen om verantwoorde melkprijzen te waarborgen.

Tot het pakket behoort een uit EU-middelen te financieren melkfonds, meer marktmacht voor de zuivelindustrie en de aan Brussel gerichte eis om een eind te maken aan de stapsgewijze verhogingen van de nationale melkquota. In ieder geval moet dat niet meer ’blind automatisch’ gebeuren, maar alleen voor zover de markt de extra volumes kan opnemen.

Landbouwfederatie Deutscher Bauernverband (DBV) toont zich niet ontevreden met het resultaat, maar wil nu ook zien dat de plannen daadwerkelijk worden omgezet. Melkveehoudersbond BDM spreekt slechts van een gedeeltelijk maar niettemin belangrijk succes in de strijd voor een aanvaardbaar melkprijsniveau.

De BDM gelooft dat het met de overeengekomen aanpak mogelijk is om het aanbod op de melkmarkt met 1,5 procent van de toegestane hoeveelheid terug te dringen. De BDM vindt wel ook dat er haast moet worden gemaakt met de omzetting van het pakket. Dit omvat tevens dat de verwerkers er alles aan zullen doen om de consolidering van de branche via fusies op de rails te krijgen. Dat wordt gezien als het belangrijkste instrument om de bedoelde vergroting van de marktmacht te realiseren. Verder zal worden gekeken naar de omrekeningsfactor van liters naar kilo’s en de quotumhandel, terwijl de verevening op nationaal niveau dient te worden afgeschaft.

Bewindsman Seehofer meent dat er in het overleg een doorbraak tot stand is gekomen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  andere tukker

  Ich danke Ihnen, zoals al vaak gezegd heren LTO boeren in de laatste minut winnen altijd de .........

 • no-profile-image

  Agrarisch ondernemer in binnen- en buitenland

  Proficiat aan gezond boerenverstand in Duitsland! De Duitse zich ontwikkelende melkveehouders (ondernemers wel te verstaan) waren er altijd goed in bij aankoop van melkquota de markt te beinvloeden; prijs indicatief omhoog (notering); dan houden we de poot stijf en kopen niet! De prijs zakt dan vanzelf weer en kopen we voor acceptabel prijzen het quotum! Gezond boerenverstand niet tegen elke prijs, omdat de quota onzeker en politiek zijn! (onze makelaardij heeft dat zelf in Duitsland ondervonden) De Nederlandse veehouders dienen hieraan een voorbeeld te nemen. Dan de Duitse sector; Gefeliciteerd met het bereikte resultaat van gisteravond in Berlijn; vooral het uit EU middelen te betalen melkfonds dient Europawijd ingevoerd te worden, zodat er een melkmacht van producenten ontstaat, waaruit de "pootstijf" uit gefinancierd kan en gaat worden. Macht van Retailers (Aldi,Lidl etc) tegenover Macht van producenten, daar gaat het om! Even afwachten nu hoe het ingevuld gaat worden; daarna pas Champagne met melk! Siete van Keimpena kan steeds trotser worden en verdient tevens een medaille, proficiat hiermee Sieta en met het super artikel in de bijlage van dagblad TROUW vandaag!

 • no-profile-image

  G.B.

  Het blijkt maar weer eens dat de Duitsers nu, net zoals in de historie m.b.t. de landbouw in zijn algemeenheid, gezond (boeren)verstand gebruiken. Dit in tegenstelling met de Nederlandse tunnelvisie, d.w.z. ongebreideld melk produceren wat gewoon inhoudt dat veehouders economische moord op elkaar plegen waar de sterksten en de besten na tien jaar zwaar gehavend uit te voorschijn komen en nog eens tien jaar nodig hebben om op krachten te komen. Proficiat Duitsland!

 • no-profile-image

  Melkveehouder

  Gelooft er nog iemand in het einde van het quota????? Ik al lang niet meer. Weer een teken dat de Duitsers het erop willen houden. Zij zien de problemen wel. Maar de Nederlanders beseffen niet dat zij nog grotere (mest) problemen krijgen. Nu moeten we voor een verlening strijden. Als Nederland ook mee gaat is het een positief teken voor nog meer landen na Frankrijk en Duitsland.

 • no-profile-image

  Boerenverstand

  Elke aktie heeft een reaktie nu in het zuiden van Duitsland boeren weglopen van de georganiseerde landbouworganisaties nu is er wel geld voor een fonds om marktmacht voor zuivel in de benen te houden. Goed om voor het komende winterseizoen op afdelingen van de LTO eens studie van dit concept te maken immers ""inkomen daar moet het ook in de toekomst om gaan met of zonder quotering""

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.