Home

Achtergrond 6 reacties

Doden ganzen Noord-Holland helemaal van de baan

Het blijft onmogelijk dit jaar in Noord-Holland ganzen te doden.

De provincie heeft een ontheffing, die de voorzieningenrechter begin juni al schorste, ingetrokken. Dat heeft de provincie vandaag bekendgemaakt.

De ontheffing betrof het afschieten, vangen of vergassen van 12.000 grauwe ganzen en van brandganzen en kolganzen in Noord-Holland in de periode 1 april tot en met 1 oktober 2008. Volgens de provincie richten de ganzen schade aan de natuur en de landbouw aan. "Dat probleem blijft nu bestaan en wordt mogelijk ook groter'', aldus een woordvoerder van de provincie.

De Faunabescherming heeft een bezwaarschrift ingediend tegen de ontheffing. Als de provincie over dit bezwaarschrift zou beslissen, zou de schorsing nog zes weken van kracht blijven. De provincie besloot de ontheffing in te trekken, omdat het hierdoor onmogelijk werd al die ganzen af te schieten, te vangen of te vergassen.

Volgend jaar gaat de provincie het opnieuw proberen. Op dit moment stelt de Faunabeheereenheid Noord-Holland een nieuw Faunabeheerplan op, op basis waarvan de eenheid volgend jaar een nieuwe ontheffing kan aanvragen. "We gaan ervan uit dat als er dan een bezwaar wordt ingediend, de rechter wel goedkeuring verleent aan de ontheffing.''

De ingetrokken ontheffing staat overigens los van de ontheffingen voor het doden van ganzen op Texel en het bestrijden van vogels in een straal van tien kilometer rond Schiphol. De ontheffingen hiervoor hebben de juridische procedures wel doorstaan.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Juan el Cazador

  Al die ganzen veroorzaken veel schade aan landbouwgewassen en dat dient voorkomen te worden, dat is in ieders belang. Ook zgn dierenvrienden moeten brood eten en liefst tegen een betaalbare prijs. Schiet dus die ganzen gedoseerd af en voorkom schade aan gewassen. Breng dit ganzenvlees in de handel voor consumptie. Prachtig natuurvlees van dieren die een heerlijk leven gehad hebben. Dat moet zeker de antie-kip-maffia aanspreken lijkt me.

 • no-profile-image

  een wakker dier

  Juan hombre , que passo con tigo?
  Solamente nosotros son
  muy malo por el clima y tambien por los otros animales!
  Hasta luego....een wakker dier

 • no-profile-image

  janzondervrees

  Beseffen die natuurmalloten eigenlijk wel, dat die ganzen ook een enorm beslag leggen op de vogels, en kleine zoogdieren die hier eigenlijk normaal in de velden zich verscholen houden ?
  Of mogen die beestjes uitsterven ten koste van de overvloed aan ganzen ?

 • no-profile-image

  nn

  Als mijn braakland vol staad met ethanol tarwe dan levert dit ethishe problemen op over het voeden van de wereld. Word mij verweten dat ik mensen uit winstbejacht laat sterven. Als eenzelfde oppervlak 1 week voor de oogst word kaal geschoren door de ganzen die voeger nooit in de Nederlandse Natuur overzomerde dan mag er niets aan gedaan worden.

 • no-profile-image

  Klaas

  Laat de echte natuurliefhebber nu ook maar eens met een oplossing komen.
  Want dat ganzen een probleem zijn en een nog groter probleem worden is zo langzamerhand wel bekend. Alleen maar procedures aanspannen is geen goeie aanpak. Deze vogels horen hier niet thuis. De vergoedingen zijn volstrekt onvoldoende om nog maar te zwijgen over de echte overlast voor boeren die hun vee zomers buiten laten weiden en zien dat de ganzen een steeds grotere oppervlakte kaal weiden. Belangenbehartigers doe er iets aan en schuif niet de verantwoordelijkheid op het verkeerde bordje!!!!

 • no-profile-image

  eet geen dierenleed

  Weer een overwinning voor de echte dierenvrienden!

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.