Home

Achtergrond 196 x bekeken

Dinsdag deadline voor Belgische regering in crisis

Dinsdag is D-Day voor België. Dan moeten de ruziënde Waalse en Vlaamse partijen in de regering van de christendemocratische premier Yves Leterme een akkoord hebben bereikt over een nieuwe staatshervorming.

Vooral de splitsing van het kiesdistrict Brussel-Halle-Vilvoorde (BHV) is na ruim vierhonderd dagen praten nog geen millimeter dichterbij gekomen. De Vlamingen zijn ervoor, de Walen zijn ertegen. Het Belgische hooggerechtshof bepaalde eerder dat het district moet worden gesplitst in enkel Nederlands- en enkel Franstalige gemeenten, zoals dat ook bestaat in de rest van België.

Premier Leterme zal uiterlijk dinsdag sowieso met een verklaring komen. Vlaamse media speculeren erop dat Leterme mogelijk toch zal aansturen op uitstel van onderdelen van een nieuwe staatshervorming, waaronder de splitsing van het kiesdistrict.

Maar de Nieuw-Vlaamse Alliantie - die samen met Letermes CD&V een samenwerkingsverband vormt, maar niet in de regering zit - zet Leterme het mes op de keel. N-VA-leider Bart de Wever wil harde toezeggingen en niet het reces in worden gestuurd met de impasse waarin de Belgische politiek al sinds de verkiezingen van 10 juni 2007 zit.

De zogenaamde 'communautaire' perikelen tussen de Frans- en Nederlandstaligen hullen het land in cynisme over het voortbestaan van België. Leiden de ruzies over het kiesdistrict tot een splitsing van het land? Onlangs schreef de in België gerenommeerde oud-politicus Eric van Rompuy nog op zijn weblog: ,,Er ligt een staat op sterven''.

De krant De Standaard wijdde een hele serie aan de vraag over het voortbestaan van België. Daarin typeerde schrijver Tom Naegels de kloof tussen de Frans- en Nederlandstaligen: ,,Op mijn tv is er weinig plaats voor Franstalig nieuws. Ik spreek ook belabberd Frans.''

De Vlaamse mediaminister Geert Bourgeois blijft ondertussen flirten met Nederland, onder meer door te pleiten voor het afschaffen van de ondertiteling bij programma's als Flikken en Baantjer. Hij is bang ,,dat we elkaar op den duur niet meer begrijpen. Dan verdeelt de taal ons.'' Ironisch genoeg is het juist de taal die zijn eigen land zo verscheurt.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.