Home

Achtergrond

Diepspitten maakt grond lichter

Jan Zijgers, medewerker bij loonbedrijf Breure, diepspit 7 hectare land van akkerbouwers Adrie en zijn zoons Frans en Paul van Stee in het Flevolandse Swifterbant.

”Om de grond wat lichter en daarmee gemakkelijker bewerkbaar te maken”, legt Zijgers uit. De 40 procent afslibbare grond wordt vermengd met de onderliggende zandlaag, waardoor de grond 25 tot 30 procent afslibbaar wordt. Daarmee is hij klaar voor de witlofteelt, die Zijgers vanuit de loonbedrijf begeleidt. ”Als ik hier komend voorjaar de grond ga bewerken, geeft het voldoening als ik een goed resultaat zie van het diepspitten.” De klus neemt anderhalve dag in beslag en verloopt dankzij het goede weer prima. Foto Axipress

Erik Visser van de Werkgroep Grauwe Kiekendief ringt een jong tussen het wintertarwe in Nieuw Scheemda. De jongen zijn nu zover dat ze binnenkort uitvliegen. Daarom worden ze geringd, zodat de werkgroep ze kan volgen en zien waar ze naartoe gaan.
De Grauwe Kiekendief komt vooral voor in Noord- en Oost-Groningen en in Oost-Flevoland. De werkgroep houdt de paren in die regio’s in de gaten, legt penningmeester Leen Smits uit. ”We weten over het algemeen waar ze zitten en krijgen ook meldingen via onze website. Daardoor kunnen wij de nesten beschermen. De meeste nesten zitten in luzerne, dat wordt toch gauw drie tot vier keer per jaar gemaaid. Ook wintertarwe is vanwege de hoogte van het gewas populair. We plaatsen stroomhekken om de nesten, om ze daar tegen te beschermen, maar het helpt ook tegen vossen. Zonder de hekken zijn ze een wel erg makkelijke prooi.” Foto Koos van de Spek

Medewerker Dik-Jaap Wentink van loonbedrijf Rob van Huet dorst zomergerst van akkerbouwer Eric Hermsen uit het Achterhoekse Wehl. Het is voor hem het tweede perceel gerst dat hij dit seizoen dorst. ”Dat eerste perceel, ook in deze regio, bracht anderhalve week geleden ruim 8 ton op per hectare. Dat is goed voor gerst.” Gistermiddag begon hij aan 9 hectare in Duiven. Dat heeft hij vanmiddag klaar, mits de weersomstandigheden meezitten. ”Tot nu toe gaat het in elk geval goed. En dan door naar de volgende.” Een schatting van de opbrengst kan hij van dit perceel nu nog niet geven. Foto Jeanette Zinger

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.