Home

Achtergrond 170 x bekeken

'Delegaties negeerden Mugabe op top'

De Zimbabwaanse president Robert Mugabe is op de top van de Afrikaanse Unie (AU) in Sharm el-Sheikh ”totaal genegeerd”.

Niet alleen door Nederland, maar door vrijwel alle delegaties. Dat zei minister Bert Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) gisteren na terugkomst van die top in het televisieprogramma Nova. Nederland ziet Mugabe niet meer als een ”legitieme” president vanwege de oneerlijke en gemanipuleerde verkiezingen.

Koenders noemde de oproep van de AU tot het vormen van een regering van nationale eenheid ”net iets meer” dan hij had verwacht, maar minder dan hij had gehoopt. Toch heeft hij de hoop niet opgegeven. ”De Afrikanen moeten het doen”, zei hij en volgens hem kan dat nog. ”Twintig, vijfentwintig jaar geleden was er de regering van Ian Smith en toen heeft Zuid-Afrika daar wel het gas en de olie dichtgedraaid. Toen was het snel afgelopen.”

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.