Home

Achtergrond 1 reactie

De voerprijs moet omlaag

Zeugenbedrijven dreigen om te vallen door een lage biggenprijs en duur voer.

De varkenshouderij, met name de zeugenhouderij, verkeert in zwaar weer. De biggenprijs zit in een diep dal en de voerprijs is torenhoog. Die combinatie zorgt voor een alarmerende situatie. Ga maar na: de kostprijs voor een big bedraagt momenteel zo’n €55. Terwijl zeugenhouders het eerste halfjaar gemiddeld slechts €39 beurden. Per big legden ze er dus €16 op toe. Stel dat dit een jaar duurt – en daar ziet het wel naar uit – dan moet een bedrijf met 250 zeugen dat jaarlijks 14.375 biggen produceert er €230.000 bijleggen.

Geen wonder dat de Duitse varkenshoudersorganisatie ISN vorige week woensdag de noodklok luidde. Saillant detail: volgens ISN ligt de kostprijs per big in Duitsland op €70 per big, dus €15 hoger dan in Nederland! Bij ons haakten de belangenbehartigers LTO en NVV gretig in op de noodkreet uit Duitsland. LTO-voorzitter Annechien ten Have stelde zelfs dat sommige bedrijven het nu moeilijker hebben dan tijdens de varkenspest-epidemie in 1997.Als oplossing pleiten LTO en NVV voor een betere verdeling van de marge over de hele keten.

Een typische Pavlov-reactie: als het slecht gaat met de boeren, ligt de oplossing verderop in de keten. Toch is er in dit geval wel wat voor te zeggen, waarbij het vergrootglas vooral op de voerfabrieken moet worden gelegd. Begin april constateerde Boerderij al dat die recordhoge winsten incasseerden in 2007. Varkenshouders weten als geen ander dat hun opbrengstprijs sterk kan fluctueren. Met alleen de huidige lage opbrengstprijs zingen ze het nog wel een tijdje uit. Maar juist de combinatie met de gestegen voerprijs dreigt hen noodlottig te worden.

Natuurlijk hebben voerfabrieken te maken met hogere grondstofprijzen waar zij ook niets aan kunnen doen. Maar het is en blijft zuur dat zij hoge winsten maken, terwijl zeugenbedrijven het loodje dreigen te leggen. Pleiten voor een betere margeverdeling betekent om te beginnen pleiten voor een lagere voerprijs.

Foto

Rochus Kingmans

Eén reactie

 • no-profile-image

  Erik Eckhardt

  Reactie op "De voerprijs moet omlaag" van 15 juli j.l.

  Rochus Kingmans adjunct hoofdredacteur mooie titel, maar wanneer is de boerderij van plan een adjunct hoofdredacteur aan te stellen die wel verstand van zaken heeft?
  14.375 biggen van 250 zeugen in 1 jaar??
  250 zeugen X 28 gespeende biggen/jaar zijn 7.000 biggen.(dan doe je het heel goed) X 16 euro bijleggen is 112.000 euro ipv 230.000 euro. Ach het scheelt maar 1 ton!!!
  Dan wat betreft de veronderstelde hoge winsten van de veevoerindustrie. De veevoerindustrie kampt al jaren met moordende concurrentie. Bij een stijgende grondstofprijs durft niemand als eerste de brokprijs te verhogen, omdat men bang is om klanten te verliezen aan de concurrent. De veevoerindustrie heeft in 2 jaar tijd de omzet zien verdubbelen, maar de brutowinstmarge is meer dan gehalveerd! Hoge omzet dus, geen hoge winst! Nota bene word de brokprijs voor circa 95% bepaalt door de grondstofprijs.
  Elke fabrikant is nu ook genoodzaakt dure grondstoffen aan te kopen, de goedkope partijen uit de voorverkoop zijn allang op.

Of registreer je om te kunnen reageren.