Home

Achtergrond 148 x bekeken

De Jager vereenvoudigt belasting op verpakkingen

De verpakkingsbelasting wordt verder vereenvoudigd.

Zo zal het aantal tarieven halveren van zestien naar acht en vallen logistieke hulpmiddelen zoals pallets en kratten straks niet meer onder de verpakkingen. Ook kunnen sectoren en bedrijven zelf op maat gesneden afspraken maken met de Belastingdienst.

Dat schrijft staatssecretaris Jan Kees de Jager (Financiën) vandaag in een brief aan de Tweede Kamer. Hij heeft in een overleg met de werkgeversorganisatie VNO-NCW overeenstemming bereikt over de wijzigingen. Het bedrijfsleven klaagde over gestegen administratieve lasten. De nu getroffen vereenvoudiging moet dat minimaliseren, aldus de bewindsman.

Hij gaat ervan uit dat de opbrengst van de verpakkingsbelasting in 2009 op 365 miljoen euro komt, zoals al was verwacht. De vereenvoudigingen worden opgenomen in het Belastingplan 2009. Enkele onderdelen worden al met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2008 ingevoerd en andere pas volgend jaar.

De verladersorganisatie EVO is positief over het besluit van De Jager. "De verpakkingbelasting zorgt er namelijk voor dat veel bedrijven een extra medewerker in dienst moeten nemen om de administratie af te handelen'', aldus EVO. ,,Ook lopen de softwarekosten voor sommige bedrijven in de duizenden euro's.''

Vooral de vrijstelling van pallets is volgens EVO "een enorme opluchting'' voor het bedrijfsleven. De organisatie heeft ook kritiek, wegens het uitblijven van duidelijkheid over de hoogte van de nieuwe tarieven. "Het is dan ook zaak om hier zo snel mogelijk helderheid over te scheppen. Het mag namelijk niet zo zijn dat het tarief van transportverpakkingen onevenredig hoger wordt als gevolg van het terugbrengen van het aantal tarieven. Hoe eerder de Belastingdienst hierover duidelijkheid geeft, hoe beter.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.