Home

Achtergrond

De Hoop Scheffer bezoekt troepen in Uruzgan

NAVO-secretaris-generaal Jaap de Hoop Scheffer heeft vandaag een bezoek gebracht aan de Nederlandse en Australische troepen in Uruzgan.

Hij bezocht Kamp Holland in Tarin Kowt en vloog later per helikopter door naar de basis Qudus in de Baluchivallei, waar voornamelijk Afghaanse troepen actief zijn. Dat hebben het ministerie van Defensie en de NAVO vrijdag bekendgemaakt. De Hoop Scheffer werd vergezeld door zijn vrouw en de hoogste NAVO-generaal John Craddock. Ze spraken in Uruzgan met gouverneur Asadullah Hamdam en lokale leiders over de situatie en wat zij nodig hebben om die te verbeteren.

De Nederlandse topman van het militaire bondgenootschap vindt dat er zichtbaar vooruitgang is in Uruzgan. "Ik heb vandaag duidelijk gezien dat de cynici het mis hebben. Hier wordt een beter leven opgebouwd, door de Afghaanse bevolking, met hulp van de internationale gemeenschap'', aldus een verklaring van de secretaris-generaal.

Het bezoek aan de zuidelijke provincie waar de Nederlandse troepen de leiding hebben, was het laatste onderdeel van een driedaags bezoek aan Afghanistan. De Hoop Scheffer bezoekt dit land geregeld.
In de hoofdstad Kabul ontmoette hij president Hamid Karzai en enkele ministers met wie hij sprak over de verkiezingen volgend jaar voor een nieuwe president en voor provinciale besturen. Ook sprak hij daarover met leden van het Afghaanse parlement. De NAVO-topman had verder een ontmoeting met vertegenwoordigers van de mensenrechtenorganisatie ACSF en van de vrouwenorganisatie AWRC.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.