Home

Achtergrond 321 x bekeken 1 reactie

Daling oogst Europees hardfruit verwacht

De Europese hardfruitoogst zal lager uitpakken dan vorig seizoen.

De bruto appeloogst komt in Nederland naar schatting uit op een vergelijkbaar niveau, maar in België, Frankrijk en Duitsland gaat het om lagere producties. Bij de Nederlandse oogstraming is het effect van de enorme hagelschade in de Betuwe en Zuid-Limburg nog niet helemaal in kaart gebracht, maar zal zeker negatieve bijdrage op de uiteindelijke oogst hebben. Bij Elstar zal naar schatting 170.000 ton worden geoogst, net zoveel als in 2007. Bij Jonagold valt de productie grofweg 11 procent lager uit en komt op 125.000 ton. Aan peren wordt in Nederland 135.000 ton Conference geoogst en 20 ton Doyenné du Comice een daling van ongeveer een derde ten opzichte van oogstjaar 2007.

Belgische fruittelers verwachten dit jaar 100.000 ton minder peren te oogsten en 40.000 ton appels. Uiteindelijk komt de productie peren uit op 177.000 ton en 310.000 ton appels. Volgens de Belgische Fruittelers Organisatie wordt de lagere productie vooral veroorzaakt door ongunstige weersomstandigheden tijdens de bloeiperiode in april.

De Duitse appeloogst valt zo’n 10 tot 15 procent lager uit dan vorig jaar. Daarmee oogsten Duitse appeltelers tussen de 910.000 en 950.000 ton. Het gaat hierbij om een iets lagere tot normale productieniveau. De Franse perenoogst wordt geraamd op 157.000 ton. Dat is 22 procent minder dan de toch al geringe oogst van vorig jaar en ligt 28 procent onder het vijfjaarlijks gemiddelde. Het oppervlakte aan perenboomgaarden ligt tien procent lager dan vorig jaar en 18 procent onder het gemiddelde.

In het belangrijkste Franse perengebied aan de zuidoost rand is het areaal met 11 procent teruggelopen. Languedoc-Roussillon zag het aantal perenbomen met 18 procent verminderen en in het kleinere perengebied Aquitaine is de oppervlakte aan boomgaarden zelfs 37 procent kleiner dan vorig jaar.

Clement Mol

Eén reactie

  • no-profile-image

    Jac

    Is het weer zo ver, zit het dure hotel weer vol met de mannekes van prognosfruit? elk jaar weer dit ritueel, meestal klopt het achteraf niet en de er aan verbonden conclusies komen al heel vaak niet uit. Stop maar gauw met dit ritueel want er is totaal geen meerwaarde aan dit soort vergader en geprognotiseer. Meestal toch weer fruit genoeg/teveel.......

Of registreer je om te kunnen reageren.