Home

Achtergrond 2 reacties

Commissie besteedt onderzoek alternatieven voor castratie aan

De Europese Commissie heeft het onderzoek naar alternatieven voor biggencastratie officieel aanbesteed.

Het onderzoek volgt uit een verzoek van Europarlementariër Jan Mulder (VVD), die bij de begrotingsbehandeling voor dit jaar 1 miljoen euro wist vrij te maken voor onderzoek naar alternatieven voor castratie van biggen en het onthoornen van koeien.

In Nederland is afgsproken vanaf 2009 geen vlees meer te verkopen van onverdoofd gecastreerde biggen. Dat is volgens Mulder een tijdelijke oplossing.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Rinie is

  En weer hebben we er een domme medeforumlist bij Rinie !!! Droeveig worden we van dit soort. Gaan we weer. Ten eerste, "gemakkelijk aan de slachtlijn worden opgespoord" hoe dan ?? Dit kan alleen bij weinig varkens zoals bij miliuekeur doormiddel van een bakproef maar dit is onmogelijk bij gtotere aantallen. In Denemarken hebben ze een test geprobeert, mislukt. Ten tweede "De berengeur is slechts bij enkele procenten " Dat is voldoende voor onze belangrijke export markt om vlees te weigeren, geen optei dus, gewoon blijven castreren. Ten derde"slacht beren op 45 kilo" Hiervoor is geen enkele markt voor dus ook weer geen optie. Ten vierde (wordt er wel erg moe van hoor) "het vlees best wel wat meer kosten" Waar hebben we dat vaker gehoord, Consumenten willen gewoon niet extra betalen anders hadden we alleen maar biologische houderij gehad (niets mis mee hoor) Ach waar maakt ik me ook eigenlijk druk om, domme rinie wil in haar eigen droomwereld blijven en luisterd toch niet naar de praktijk, alleen maar naar die terroristen van wakkerdier.

 • no-profile-image

  Rinie

  Is dit onderzoek nog wel nodig?

  Castreren blijkt namelijk totaal overbodig om de specifieke berengeur bij vlees van mannelijke varkens te voorkomen. Dit constateerden onderzoekers uit Wageningen onlangs in een rapport. De berengeur is slechts bij enkele procenten van de mannelijke varkens aanwezig en kan gemakkelijk aan de slachtlijn worden opgespoord. De tien miljoen biggen die jaarlijks onverdoofd worden gecastreerd in Nederland ondergaan deze gruwelijke verminking dus op oneigenlijke gronden. Jarenlang werd aangenomen dat een veel hoger percentage van de mannelijke biggen een berengeur zou kunnen ontwikkelen.

  Deense onderzoekers hebben aanbevolen: slacht beren op 45 kilo.
  Dan hoeven ze niet te worden gecastreerd, omdat ze in dat stadium nog niet geslachtsrijp zijn.

  Het risico dat het vlees ondanks de achterwege gebleven castratie berenlucht veroorzaakt en niet kan worden verkocht wordt zo 100% vermeden. In Engeland verkoopt men uitsluitend vlees van ongecastreerde beren.
  De oplossing is dus even simpel als diervriendelijk. En dan mag het vlees best wel wat meer kosten!

Of registreer je om te kunnen reageren.