Home

Achtergrond 289 x bekeken 1 reactie

Coloradokever bedreigt groei aardappelen

Albert Koops, technisch adviseur bij Bayer CropScience, verwacht een toename van het aantal coloradokevers als het eind deze week warm weer wordt.

Dat is een probleem voor de zetmeel- en consumptieaardappelteelt. De omstandigheden voor de aardappelplantenbladetende coloradokever worden eind deze week erg gunstig. In volkstuintjes worden nu al grote populaties coloradokevers gevonden. Dat komt door de intensiever teelt en de minder adequate bestrijding, legt Koops uit. "Akkerbouwers zijn er alerter in." De zachte winters zorgen ervoor dat meer kevers het nieuwe teeltseizoen halen.

Vooralsnog is het in het veld echter rustiger dan vorig jaar, zegt de technisch adviseur. "In aardappelopslag zitten wel heel veel kevers. Nu de temperaturen oplopen, verwachten we in het veld een snelle toename." Coloradokevers leggen eitjes op de onderkant van bladeren van de aardappelplant. De larven die daaruit komen, doen zich tegoed aan het groen waarop ze uitkomen. Hoe minder blad de plant heeft, hoe minder hij onder de grond kan produceren. "Dit wordt zeker in het Veenkoloniale gebied, waar planten na wekenlange droogte eindelijk een groeistimulans hebben gekregen van de regen, een probleem. Het gewas staat er net weer fris op." In dit stadium van de teelt is de massaliteit van het loof een handicap bij de bestrijding van de coloradokever.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Patrick

    Als sygenta ATCARA laat registreren in Nederland is het probleem onmiddellijk van de baan .
    Voor behandeling van pootgoed en ook mogelijk een doosje bij de spuiten tegen de aardappelplaag toe te voegen en weg is die kever

Of registreer je om te kunnen reageren.