Home

Achtergrond

Chili verslaat Nederland als perenproducent

Chili is volgens het Amerikaanse onderzoeksbureau Belrose de meest concurrerende perenproducent ter wereld.

In Belrose jaarlijkse ranglijst van perenproducenten stoot Chili Nederland van de troon wat betreft concurrentiekracht. Nederland blijft in de ranglijst België voor als perenproducent. Onze zuiderburen met grofweg hetzelfde productpakket eindigde derde, meldt vakblad AGF.
De Chilenen werden in het onderzoek hoog beoordeeld op terreinen als infrastructuur en investering in productiemiddelen. Op gebied van efficiëntie boekten de Chileense telers progressie.

Nederland scoorde een tweede plek op het vlak van efficiëntie en financiering en markten. Op het vlak van financiering en markten laat Nederland in de ranglijst België voor, dat wel de beste beoordeling kreeg op deze terreinen. Nederland scoort slecht op infrastructuur en investering in productiemiddelen, namelijk een veertiende plaats. Niettemin staat ons land al met al op de tweede plaats in de algemene ranglijst wat betreft concurrentiekracht. In de lijst blijft Argentinië steken op een negende plaats, terwijl het land zich naar buiten toe sterk als perenproducent afficheert.

In het World Pear Report 2008 van Belrose, een belangrijk document voor de fruitsector, maakt het onderzoeksbureau een analyse van marktontwikkelingen op de wereldwijde perenmarkt. China heeft zich sinds 1990 enorm ontwikkeld op deze markt. De productie is in die periode vervijfvoudigd en China is nu goed voor 60 procent van de wereldproductie peren.

Belrose constateert dat de concurrentiepositie voor peren onder druk is komen te liggen van ander hardfruit. Met name met winstgevende (nieuwe) appelrassen valt meer te verdienen, waardoor perenpercelen worden ingeplant met appelbomen. De wereldwijde handel in peren groeit niet sterk meer. Bij het handelspatroon wordt vooral tussen aangrenzende landen gehandeld.

Of registreer je om te kunnen reageren.