Home

Achtergrond 250 x bekeken 2 reacties

Campina: toetsing polis voerfabrikanten geslaagd

De externe toetsing van de verzekeringspolissen van voerleveranciers die Campina een jaar geleden startte, slaat goed aan.

Bij zowel leden als bij andere zuivelbedrijven. Dit meldt zuivelcoöperatie Campina. Volgens Campina ontwikkelt de externe toetsing zich zelfs meer en meer tot een nieuwe standaard voor melkveehouders en voerleveranciers in Nederland. Beoogd fusiepartner Friesland Foods doet overigens niet mee aan de externe toetsing. Dit bedrijf werkt met een modelcontract, dat leden moeten afsluiten met voerleveranciers.

Campina heeft inmiddels 73 voerleveranciers op de lijst van veevoerbedrijven met een deugdelijke verzekeringspolis tegen calamiteiten. Zij zijn verantwoordelijk voor het overgrote deel van de voeders die door Campina-leden worden gekocht. Uit een onderzoek van controle-organisatie Qlip bleken van de meer dan duizend Campina-leden er dertig zaken te doen met bedrijven waarvan de verzekeringspolis niet was getoetst. Campina weet wel dat haar leden erg alert zijn op een deugdelijke verzekeringspolis, maar kan niet zeggen of al veel leden van leverancier zijn veranderd naar aanleiding van de verzekeringstoets.

Niet alleen individuele bedrijven kunnen hun polis laten toetsen, ook handelaren in ruwvoeders die lid zijn van branche-organisatie Hisfa kunnen zich aanmelden. De Hisfa heeft een mantelverzekering afgesloten, die geldend is voor haar leden. Hoewel Campina de mantelverzekering goedkeurt, moet nog wel het risicoprofiel van de aangesloten individuele veevoerbedrijven worden getoetst. Elk voerbedrijf heeft een ander risicoprofiel. Daarom moet worden nagegaan of de afgesloten polis, inclusief clausules, voldoet aan de mantelovereenkomst. Ook moet worden bekeken of het verzekerd bedrag overeenkomt met het risicoprofiel van het bedrijf.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  frits

  Fout geredeneerd hans.
  Voerfabrikanten moeten zelf de schade ondervinden van eventuele fouten door hun(of hun toeleveranciers) gemaakt.
  Dan pas worden de juiste afwegingen gemaakt door hun. Wanneer wij collectief bv. via de zuivel schades gaan verzekeren krijgen zij nooit de juiste prikkel. Pas wanneer zij het risico van de vervolgschade gaan ondervinden zullen zij hun risico's juist gaan prijzen.
  Gelukkig hebben we de laatste tijd geen schandalen. Hopelijk het resultaat van het ingezette traject. De meerprijs die we nu betalen is veel lager dan de kosten van schandalen

 • no-profile-image

  hans

  De mengvoerleveranciers zullen deze extra verzekeringskosten toch weer gaan verhalen op de veehouders. Daarom was het volgens mij veel goedkoper geweest als campina deze verzekering zelf had geregeld dan alle 73 voerleveranciers appart. Want of je dit als boer zijnde nu via je melkgeld of via de krachtvoerrekening betaald maakt niet uit. Alleen zal campina niet blij zijn als hun zogenaamde prestatieprijs weer verder zakt door deze verzekeringskosten. Dus dan maar de voerleveranciers voor hun karretje spannen.

Of registreer je om te kunnen reageren.