Home

Achtergrond 302 x bekeken

CSM doet onderzoek naar ei-vervangers

In verband met de stijgende grondstofprijzen doet CSM onderzoek naar ei-vervangers.

Dat verklaart Udo Scharf, hoofdonderzoeker van de wereldwijd grootste leverancier van bakkerijproducten. Eieren worden bij de productie van bakkerijproducten ingezet vanwege het grote vermogen tot stollen, schuimen, kristalliseren en emulseren (stabiel vermengen van twee vloeistoffen).

De stijgende prijzen van granen als soja en mais hebben de kostprijs van dierlijke productie in twaalf maanden tijd 30 procent omhoog gestuwd.

Vooralsnog zijn bakkers erin geslaagd de hogere prijzen van eiproducten te absorberen. Bakkers verwerken eieren in onder meer cake en biscuits. CSM merkt echter een groeiende vraag naar vervangende middelen.

Vervanging is volgens Scharf niet eenvoudig gezien de veelzijdigheid van het ei. Naast de bovengenoemde functionele eigenschappen levert het ei ook vitamines, A, D, E en B en daarnaast mineralen als ijzer. Vooralsnog worden vooral uit zuivel gewonnen proteïnes als vervangers ingezet.

Of registreer je om te kunnen reageren.