Home

Achtergrond 375 x bekeken 5 reacties

CBL stelt invoerdatum verdoofd castreren uit

De Nederlandse supermarkten hebben de datum waarop zij alleen nog vlees van verdoofd gecastreerde varkens in de schappen willen, uitgesteld tot 1 maart.

Eerst was het de bedoeling dat dit 1 januari zou gebeuren. Dat is niet haalbaar. Daarvoor had de sector vanaf 1 juli moeten starten met verdoofd castreren. Vanaf 1 september willen de supermarkten beginnen met de betaling van een toeslag op het varkensvlees van enkele centen aan hun leveranciers. Die moeten dat geld dan storten in een fonds dat wordt beheerd door de vleessector (COV). Hieruit worden de aanschafkosten van CO2-verdovingsapparatuur betaald, zegt Marc Jansen, hoofd consument en kwaliteit van brancheorganisatie CBL. Het CBL streeft ernaar zo snel mogelijk een bedrag van zo’n 3,7 miljoen euro bij elkaar te hebben.

"We hebben de zaak wel voorgelegd aan de NMa", aldus Jansen. "Het is een collectieve actie en dat maakt dat we dit moeten melden bij de NMa." Volgens Jansen heeft de NMa wel vragen over het geheel. "Maar we hebben er vertrouwen in dat het goed komt."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Margje

  Heelemaal niet stoppen met castreren want al die ophef over pijn is kletskoek want pak maar eens een vrouwtjes big op die schreeuwt net zo hard en om de drommel kun je merken als je een snitschel van varkens krijgt die niet gecastreerd zijn is dat te proeven ik heb het zelf bij ondervinding

 • no-profile-image

  auww!

  Jammer dat er niet per 1 jan 2009 verdoofd gecastreerd vlees verkocht gaat worden.

  Dan kunnen de groot winkelbedrijven dus nog tot 1 maart doorgaan met het importeren van buitenlands vlees
  Het zal mij benieuwen of Aldi en lidl inderdaad overzullen stappen op vlees van verdoofd gecastreerde dieren
  Of zou het zomaar kunnen dat de duitsers ook aan de gang zijn verdovingsmethoden. Ik moet het nog zien gebeuren

 • no-profile-image

  Piet

  Wat een luchtbel. Het wachten is alleen wie en vooral wanner en doorheen wordt geprikt.
  Die verdovingsapparaten worden toch niet gebruikt. De slachterijen/grossiers/supermarkten moeten zorgen voor afzet van berenvlees en dan stoppen met castreren.

 • no-profile-image

  Cleetje

  Jeetje Margje..hoe pak jij die biggetjes dan beet dat ze zo gillen??
  En neem van mij aan dat het erg pijnlijk/traumatisch is voor zo'n babybig als hij zonder verdoving gecastreerd wordt...Stel je eens voor dat ze zoiets bij jou of je kind zouden doen... (Denk na!!).
  Castreren moet helaas gebeuren maar dan wel pijnloos...en pijnbestrijding hoeft toch helemaal niet zo duur te zijn.
  Beetje respect graag voor dieren die van jou afhankelijk zijn en waar je goed geld aan verdient!!

 • no-profile-image

  geld

  wWarom nou weer zon kutopmerking aan het einde van je betoog, cleetje ?? Je begon goed, maar om nu te zeggen dat we er goed aan verdienen ?? Vele van mijn collegas hebben helaas hun bedrijf moeten sluiten vanwege de zeer slechte situatie in de varkenshouderij. Dat we nu gaan verdoven heeft de sector ook al miljoenen gekost voor onderzoek en ontwikkeling. Hier heeft niemand anders een rooie cent aan mee betaalt, ook niet die terroristen die zo tekeer gaan en tot nu toe ook niet de supermarkten of de consument. Dus denk eerste even na wat je zegt, cleetje want zonder de inspanningen van de boeren kregen de biggen nog steeds een sneetje

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.