Home

Achtergrond

Bulgaarse boeren protesteren tegen subsidiestop

Bulgaarse boeren demonstreren tegen het stopzetten van subsidie door de Europese Commissie.

De Commissie bevroor vorige week voor 500 miljoen euro aan subsidies uit het SAPARD fonds. Uit dat fonds wordt subsidie gegeven aan nieuwe EU-landen uit Oost-Europa. De subsidies, waarvan een klein deel naar boeren gaat, zijn onder andere bevroren door het gebrek aan aanpak van corruptie door de Bulgaarse overheid. Aanleiding voor het bevriezen van de subsidies was een rapport van de Europese Commissie over het eerste jaar van het lidmaatschap van Bulgarije. Daarin werd de situatie in het land geëvalueerd. Foto ANP

Toeristen bekijken het inpakken van eieren op het biologische legpluimveebedrijf (15.500 hennen) van Wijnand en Betty van der Mheen in Terschuur. Ruim 700 mensen bezochten het bedrijf gisteren. De werkgroep intensieve veehouderij Barneveld hield gisteren de jaarlijkse open dag op een aantal bedrijven. In samenwerking met de VVV konden toeristen een fietstocht maken in de buurt van Voorthuizen en Barneveld en een kijkje nemen op één van de vijf opengestelde bedrijven. Foto Wil Groenhuijsen

De modderpoel van biologische varkenshouder Floor de Heer uit Kamerik is door Wakker Dier uitgeroepen tot mooiste van Nederland. De prijs werd gisteren uitgereikt. De Heer heeft tachtig zeugen. Die mogen regelmatig verkoeling zoeken in de poel. De Heer zou de biggen ook graag in de poel laten, maar dat is economisch niet haalbaar, zegt hij. “Dan heb je elke middag spelende biggen in de poel. En dat is niet handig.” Foto ANP

Agriprom brengt een nieuw koelsysteem voor melkveestallen op de markt. De temperatuur in een stal wordt verlaagd door middel van verneveling van water onder hoge druk. In Denemarken wordt het systeem al toegepast. Op een zomerdag met temperaturen rond de 27 graden kan dit systeem volgens Agriprom de temperatuur met ongeveer 7 tot 10 graden verlagen. Foto Agriprom

Een akkerbouwer oogst met een zelfbinder haver in de regio rond Lublin in het oosten van Polen. Deze voorloper van de combine maait het gewas en bindt het in schoven. Dergelijke machines zijn in West-Europa sinds de jaren 60 verdwenen.
In Polen valt over het algemeen de oogst van graan tegen. Bijna 60 procent van deze gewassen heeft te lijden gehad onder de weersomstandigheden. Polen is de derde graanproducent van de Europese Unie, na Frankrijk en Duitsland. Foto ANP

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.