Home

Achtergrond 7 reacties

Brussel diep teleurgesteld

Voorzitter Jose Manuel Barroso van de Europese Commissie vindt het mislukken van het WTO-overleg een ”grote teleurstelling voor de EU, voor de Europese Commissie en voor mij.”

Dat zei de toppoliticus gisterenavond in een reactie op het vastlopen van de WTO-onderhandelingen in Genève. Een akkoord zou volgens hem een welkome impuls hebben gegeven aan de wereldeconomie. ”We hebben absoluut alles gedaan wat we konden om de verschillende gezichtspunten te verzoenen en een compromis te vinden.”

Hij wil te zijnertijd opnieuw met de belangrijkse partnerlanden onderhandelen. ”Ondanks de huidige mislukking is het nog steeds nodig om voortgang te boeken, vooral in het belang van de ontwikkelingslanden.”

De Europese toponderhandelaar en EU-commissaris Peter Mandelson (Handel), zichtbaar geëmotioneerd, noemde het hartsverscheurend dat zo’n enorm wereldomvattend akkoord is afgesprongen op een enkel onderdeel.

Mandelson, die acht dagen heeft onderhandeld, sprak tegen het Franse persbureau AFP over een gezamenlijke mislukkig. Maar hij voegde eraan toe: ”Ik ben bang dat een onweerstaanbare kracht een onbeweeglijk object ontmoette in de onderhandelingskamer. En de rest is historie.”

Hij doelde op de tegenstelling tussen de VS en India over de bescherming van boeren in ontwikkelingslanden.
De Brit Mandelson waarschuwde dat mensen in ontwikkelingslanden veel kansen missen door de mislukking. ”De gevolgen wegen buitenproportioneel zwaar voor de kwetsbaren in de wereldeconomie. Juist degenen die de kansen nodig hebben.”

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Klaas

  Waarom heeft men eigenlijk de illusie om wereldwijd tot goede afspraken te kunnen komen. Mochten het op papier lukken, dan wordt er door wel op een of andere slimme manier de hand mee gelicht. Het lijkt mij voldoende dat de boeren in de ontwikkelijkslanden voor hun eigen bevolking produceren.
  Gun ons ook een eerlijke prijs en schaf al die subsidies en inkomensteun af.
  Het stoort mij ook onzettend, dat men zeer begaan is met boeren in ontwikkelingslanden. Maar dat boeren in eigen land kunnen barsten en de meesten zich kapot kunnen werken voor een schamel inkomen.

 • no-profile-image

  sloeber

  Wat een gezeur altijd over die ontwikkelingslanden, de boeren daar produceren meestal alleen voldoende voor zichzelf. Voor vervoer van producten naar de stad is er al vaak geen infrastructuur, laat staan betrouwbare handel of geschikte opslag. Met ontwikkelingslanden bedoelen ze waarschijnlijk ook Brazilie, hier hebben allerlei grootindustrien groote belangen (unilever). Deze bedrijven lobbyen bij het kabinet of de EU. (met mooie baantjes voor later). Om die boeren geven ze geen klap, het gaat alleen om het grote geld.

 • no-profile-image

  roelof

  laat ze eerst maar eens achter de boeren in nederland gaan staan voor dat ze zich druk gaan maken over deze ontwikkelings landen, Ze maken het in nederland al moeilijk genoeg met alle domme regeltjes.

 • no-profile-image

  blije

  Dat is erg goednieuws voor de varkenshouderij RN de varkens dat de WTO is mislukt. Met het niet doorgaan van de WTO wordt voorkomen dat tonnen varkensvlees van slechte kwaliteit, geen welzijnswaarborg, geen voedselveligheidswaarborg, totaal geen miliuewaarborg in de EU komt. Hiermee blijf de europeese consument verzekerd van een goed, gezond en eerlijk stukje vlees vanuit vooral de varkenshouderij. Ik ben hiermee nog blijer dan de prijsverhoging deze weel van de varkens, ik ben in opperbeste stemmimg !!!!

 • no-profile-image

  gert

  hoe het accoord er ook uitziet,er zullen altijd winnaars en verliezers zijn,in dit geval zou de landbouw in de EU verliezer zijn

 • no-profile-image

  anneke

  je zou er bijna van huilen van zo'n verhaal .... laat me niet lachen zeg. Een gemiste kans om de agrarische sector kapot te maken zullen ze bedoelen.

 • no-profile-image

  Uchter, N

  En wij houden dan ook met het exporteren (al dan niet met subsidie) van onze (overtollige) voorraden? ........... Waarom zijn de boeren in derde landen arm? Omdat ze hun producten niet kunnen exporteren vanwege politieke handelsbarrieres.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.