Home

Achtergrond 4 reacties

Britse rundvleesfederatie: We're so sorry

"We're so sorry", zegt Kim Haywood, directeur van de National Beef Association over de ontdekking van runder-TBC in Nederland bij uit Engeland afkomstige kalveren.

Haywood was donderdag al geïnformeerd door de betrokken kalverhandelaar. ''Dat is nou eenmaal een gevolg van de internationale dierenhandel.''

Volgens Haywood zijn de betrokken kalveren afkomstig van een veehouderij waar pas na het vertrek van de exportdieren andere runderen positief hebben gereageerd op de TBC-huidtest. ''Als dat gebeurt, worden direct alle dieren die in de twee maanden daarvoor van die boerderij zijn afgekomen, getraceerd om ze te kunnen testen. Dat gebeurt hier voortdurend in Engeland, maar het is nu ook gebeurd met deze dieren die naar Nederland zijn gegaan. Ons ministerie Defra heeft de Nederlandse autoriteiten ingeseind. Of de dieren nu vervoerd worden over 30 kilometer of over 300, dat maakt niet uit.''

Haywood durft aan te nemen dat de kans klein is dat de dieren inderdaad runder-TBC hebben. ''Het goede nieuws is dat ze er gauw bij zijn. Mijn advies is om dieren bij wie de ziekte inderdaad wordt vastgesteld, direct te ruimen. Dat maakt het risico op verspreiding zo klein mogelijk.''

De National Beef Association legt, net als de National Farmers Union, de schuld voor de problemen volledig bij de overheid. ''De veehouders doen er alles aan om de ziekte onder controle te houden, maar de regering weigert mee te werken aan het ruimen van de dassen. Daarvan zijn er vele besmet en zo blijft de ziekte rondwaren en komen we er nooit vanaf.''

zie ook: Runder-TBC bij kalveren in Nederland
Besmetting mens door runder-TBC beperkt
Ruim 4.700 Britse bedrijven op slot wegens runder-TBC

Laatste reacties

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Ga zo door van drie , haal nog maar meer ziekte's op uit het buitenland des te sneller is het gebeurd met je handeltje

 • no-profile-image

  W Zandbergen

  Al is van Drie nog zo snel, de tbc achtehaald hem wel.

 • no-profile-image

  ajverschoor@kliksafe.nl

  melkveehouder,beetje depri? volgens mij mag je nog blij zijn dat er zo'n grote jongen rond loopt om je kalveren op te halen! Er zijn onderzoeken gedaan dat ongeveer 20% van de melkprijs te danken is aan de kalverhouderij. Ook een DDB-fan? Dan wil je toch een hogere melkprijs?

 • no-profile-image

  dirk

  Wat heb je aan sorry als het kwaad al is geschied En wat van drie en lto betreft zo maak je de nederlandse veestapel kapot

Of registreer je om te kunnen reageren.