Home

Achtergrond 266 x bekeken

Britse groothandel verwacht lager Nederlands marktaandeel

Groothandelaren in Groot-Brittannië verwachten dat Nederland als bloemen- en plantenleverancier aan belang verliest.

In 2007 kwam nog 80 procent van de Britse import uit Nederland, de Kenianen en Colombianen winnen terrein.

Dit blijkt uit onderzoek van het Productschap Tuinbouw en het Bloemenbureau Holland. Volgens de analyse zijn Kenia en Colombia uitgegroeid tot de belangrijkste producenten van rozen en anjers, terwijl Italië als plantenproducent sterker wordt.

De Britse bestedingen stegen in 2007 met 5 procent naar bijna 3,8 miljard euro. Dit komt neer op een jaarlijkse consumptie van 63 euro per persoon. Meer dan driekwart wordt gerealiseerd door snijbloemen.

Supermarkten vormen aan de overzijde van de Noordzee het belangrijkste afzetkanaal, met een marktaandeel van 70 procent. Tesco heeft als keten de sterkste positie. Tuincentra winnen wel aan belang. In 2007 was hun marktaandeel 20 procent.

Of registreer je om te kunnen reageren.