Home

Achtergrond

Bos heeft bezwaren tegen landbouwfonds Afrika

Minister Wouter Bos (Financiën) vindt dat de Europese Commissie niet geheel de juiste weg volgt door 1 miljard euro te bestemmen voor Afrikaanse boeren wegens de voedselcrisis.

"Het doel is wel sympathiek'', benadrukte minister Bos vandaag in de marge van EU-beraad in Brussel. "Maar het gaat hier om overgebleven geld dat in principe teruggaat naar de EU-landen. Dan zou de juistere manier zijn dat het geld eerst teruggaat naar de landen die dàn beslissen over dit doel.''

De minister wacht af hoe het voorstel eruit ziet. "Maar het zal niet voor niets zijn dat de Europese Commissie een besluit dinsdag heeft uitgesteld.'' De Duitse bondskanselier Angela Merkel had dinsdag ook gezegd dat het Brusselse plan "nog discussie behoeft''.

De Europese Commissie heeft in dit en volgend jaar zeer veel geld over, omdat ze fors minder landbouwsubsidies hoeft te betalen. Dat komt vooral door de hoge prijzen voor vele gewassen.

Voorzitter Jose Manuel Barroso van de Europese Commissie wil dit geld gebruiken voor boeren in Afrika. Die boeren zouden via een EU-landbouwfonds meer kunstmest, zaden en gereedschappen krijgen om zo meer mensen te kunnen voeden. De honger in Afrika is toegenomen, omdat Europa steeds meer gewassen nodig heeft voor biodiesel en andere brandstoffen.

Het Brusselse voorstel komt echter bovenop eigen Nederlandse acties. De ministers Gerda Verburg (Landbouw) en Bert Koenders (Ontwikkelingshulp) hadden al aangekondigd 50 miljoen euro per jaar te geven aan arme boeren in Afrika voor hetzelfde doel.

De Europese Commissie probeerde een jaar geleden ook al het overgebleven landbouwgeld in eigen zak te houden. In plaats van het geld terug te geven aan de nationale schatkisten, wilde Brussel toen het geld besteden aan een eigen gps-satellietsysteem Galileo. Nederland was toen ook tegen de opzet. Minister Bos: "We willen geen automatisme dat de Europese Commissie het overgebleven geld steeds zelf mag bestemmen voor andere zaken.''

Lees ook Europa geeft 1 miljard aan Afrikaanse boeren

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.