Home

Achtergrond 293 x bekeken 2 reacties

Bos borg voor juiste EU-uitgave

Minister Wouter Bos (Financiën) overhandigt vandaag in Brussel voor de tweede maal persoonlijk een verklaring dat Nederland de ontvangen EU-landbouwgelden juist heeft uitgegeven.

Bos verklaart "naar zijn beste weten'' dat hij "een redelijke mate van zekerheid'' kan geven over de rechtmatigheid van de besteding van ruim 1 miljard euro EU-geld. Bos is hiermee een van de uitzonderingen onder de ministers van Financiën van de 27 EU-landen. Alleen Luxemburg en Zweden hebben aangekondigd het Nederlandse voorbeeld te volgen. Engeland en Denemarken hebben een ander soort verklaring afgegeven.

Vorig jaar was Bos zelfs de eerste minister ooit van een EU-land die zo'n nationale verklaring afgaf aan EU-commissaris Siim Kallas (Fraudebestrijding). De verklaring moet de Europese Rekenkamer helpen bij de goedkeuring van de EU-jaarrekening. Wegens gebrek aan informatie uit de EU-landen weigert de rekenkamer nu al dertien jaar achtereen haar goedkeuring. Het idee voor zo'n nationale verklaring is afkomstig van Europarlementslid Jan Mulder (VVD) en een Britse collega. Zij vonden het bijzonder storend dat de EU-jaarrekening van vele miljarden euro's steeds geen goedkeuring kreeg.

Mocht er toch fraude blijken bij de EU-gelden in Nederland, dan verwacht minister Bos in Brussel op het matje geroepen te worden. "Ik ben verantwoordelijk'', zei hij vorig jaar. "Maar ik geloof dat de besteding correct is. Ik zie het met vertrouwen tegemoet.''

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  vd berg

  GEWELDIG!!!!!
  En nu weer terug naar datgene waar het echt om draait, de dieselprijs, de btw verhoging 1-1 enz. enz. enz. enz. enz.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  HAHAHA Bos verantwoordelijk. Zal wel niet persoonlijk zijn, maar hij bedoeld natuurlijk de Nederlandse belastingbetaler die kan bij passen als de overheid weer eens steken laat vallen

Of registreer je om te kunnen reageren.