Home

Achtergrond

Bolinductie uien verloopt in het Noorden te snel

De uienteelt verloopt in het Noorden wisselend, als gevolg van de droogte. In het Zuiden kent de sector een soepel groeiseizoen.

Dat zegt Gerard Buizer, accountmanager bij zaadfirma De Groot en Slot. Uienpercelen die te weinig water hebben gehad, beginnen te snel aan de bolontwikkeling. "De bolinductie is op veel percelen te snel op gang gekomen met minder en te korte bladeren", vat hij samen.

Dit verschijnsel is geen drama, benadrukt Buizer. "Hoewel de opbrengst minder wordt, kan het wel een kwalitatief goede ui worden." Hoeveel minder opbrengst, is lastig in te schatten. "Dat kan 15, maar ook 30 procent zijn. Het ligt helemaal aan het verdere verloop van het groeiseizoen. Ik denk dat de uien op droge percelen aan het eind van de rit fysiologisch te ver zijn om goed door te groeien, vanwege het kortere loof en de dunnere nek."

Verder merkt Buizer op dat de ondergrond over het algemeen slechter is dan verwacht, met als resultaat een slechtere beworteling. Bovendien komt dit jaar volgens Buizer meer fusarium voor, door de warmte van de grond.

Terwijl telers in het Noorden worstelen met de gevolgen van de droge periode, kijken akkerbouwers in het Zuidwesten tegen goede percelen zaaiuien aan. "We hebben voldoende regen gehad", zegt Rinus Struik, verkoopleider bij Mol Agrocom. De vroegste zaaiuien worden begin augustus gerooid. "De stand van de uien is eigenlijk perfect. Een groot verschil met vorig seizoen."

Of registreer je om te kunnen reageren.