Home

Achtergrond

Boeing: vliegtuigmarkt in 20 jaar 3,2 biljoen waard

Luchtvervoerders zullen de komende twintig jaar ongeveer 29.400 nieuwe vliegtuigen bestellen voor een totale waarde van 3,2 biljoen dollar (2 biljoen euro).

Bovendien haalt China de Verenigde Staten in 2027 in als grootste vliegtuigmarkt ter wereld. Dat voorspelde de Amerikaanse vliegtuigfabrikant Boeing in een prognose vandaag.

Een deel van de vliegtuigorders is dit jaar al geplaatst. Vorig jaar zei Boeing nog dat de internationale vliegtuigmarkt in 2026 met 28.900 nieuwe toestellen zou toenemen met een totale waarde van 2,8 biljoen dollar. Nu hebben luchtvaartmaatschappijen en luchtvrachtvervoerders in totaal ongeveer 19.000 vliegtuigen in dienst. In 2027 zullen volgens Boeing wereldwijd bijna 36.000 verkeersvliegtuigen in dienst zijn.

De sterkste groei vindt volgens Boeing vooral in het Verre Oosten plaats. Boeing verwacht dat 31 procent van alle nieuwe vliegtuigen in die regio zal worden afgeleverd. In Noord-Amerika gaat het om 29 procent en in Europa en de landen van de voormalige Sovjet-Unie om 27 procent van de orders.

Volgens Boeing zal meer dan 40 procent van de nieuwe vliegtuigen worden gebruikt om verouderde toestellen, die meer brandstof verbruiken, te vervangen. De rest zal worden ingezet voor uitbreiding. Boeing denkt dat het passagiersverkeer tot en met 2027 jaarlijks met 5 procent zal groeien en het vrachtvervoer met 5,8 procent, ondanks de hoge brandstofprijzen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.