Home

Achtergrond 203 x bekeken 2 reacties

Biologische markt in EU groeit

De markt voor biologische producten groeit in de Europese Unie gestaag.

In het dominante Duitsland bedroeg de groei zelfs 19 procent terwijl het in Nederland niet wil vlotten. Dat concludeert de Duitse marktbureau ZMP in een analyse.

Volgens ZMP is het Duitse areaal biologisch geteelde gewassen het afgelopen jaar gegroeid met 7 procent. Van de totale voedingsmiddelenhandel neemt biologisch nu 3 procent in. Er is daarom definitief sprake van een volwassen markt met een totaalomzet van 5,4 miljard euro, aldus de ZMP.

De trend gaat verder dan Duitsland. In Zweden groeit de markt met bijna 30 procent. Deels zijn de sterke stijgingen wellicht het gevolg van de stijgende bulkprijzen, denkt de ZMP, maar ook de verkopen zijn toegenomen.

De grootste gebruikers van biologische voeding. zijn Denen, Zwitsers en Oostenrijkers. Ze geven gemiddeld jaarlijks rond de 100 euro uit aan biologische voeding. In Oost- en Zuid-Europa liggen deze getallen nog altijd buitengewoon laag, aldus de onderzoekers. Daar produceert men vooral biologisch voor afzet in Noord-Europa. Daarom ontwikkelt zich volgens de onderzoekers hier nog geen sterke markt.

In België groeide het biologische areaal met 15 procent tot 33.057 hectare. Het aandeel op het totaal gecultiveerde land blijft hier met 2,4 procent echter bijzonder laag.

In Nederland slonk het areaal volgens cijfers van brancheorganisatie Biologica juist, ondanks verklaarde overheidssteun. Het biologische areaal land- en tuinbouw in Nederland is tussen 2006 en 2007 gedaald met 2,9 procent naar 48.000 hectare.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  vd berg

  staat alleen niet bij dat de biologische produkten die in de winkel liggen, voor 50% worden gesubsisieerd.
  Als de subsidie van de biologische produkten verdwijnt, zakt de sector als een kaartenhuis in elkaar omdat dan de produkten gewoonweg te duur worden.

 • no-profile-image

  Rinie

  Uw verhaal klopt niet, vdBerg! De inkomenssteun van 0,035 per kilo melk geldt voor zowel gangbare als biologische melkveehouders. Daarentegen betaalt elke burger juist extra voor de gangbare melk, 1 maal in de winkel en 1 maal via de belastingen vanwege de sterk vervuilende productie van de gangbare melkveehouderij, want de grond kan al die mest over het land niet verwerken en zorgt voor waterverontreiniging. En gemeentelijk betalen alle burgers het herstel van kapotte bermen, veroorzaakt door de veel te brede landbouwvoertuigen, waarvoor zelfs geen wegenbelasting hoeft te worden betaald.. Dus hier betaalt de burger en niet de vervuiler zelf, zoals de Regering wel zegt voor te staan.

Of registreer je om te kunnen reageren.