Home

Achtergrond 251 x bekeken 11 reacties

'Biobrandstof aanjager voedselcrisis'

De productie van biobrandstoffen uit mais en graan is de drijvende kracht achter de sterk gestegen voedselprijzen.

Dat meldde de Britse krant The Guardian vandaag op basis van een nog niet gepubliceerd rapport van de Wereldbank, waarop het de hand wist te leggen.

Volgens het rapport hebben biobrandstoffen de prijs van voedsel wereldwijd met 75 procent laten stijgen. Dit is veel meer dan in eerdere studies werd aangenomen. "Zonder de toegenomen productie van biobrandstoffen zouden de graan- en maisvoorraden niet zo sterk zijn afgenomen en zouden de prijsstijgingen veel gematigder zijn geweest'', aldus de Wereldbank.

De toegenomen vraag naar voedsel uit China en India heeft volgens het instituut geen grote invloed op de voedselprijs. "De snelle groei van inkomens in ontwikkelingslanden heeft niet geleid tot een grote stijging van de graanconsumptie en speelt geen bepalende rol bij de prijsstijgingen'', citeert The Guardian het rapport.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Willem Evertse

  Hoef het rapport niet te lezen om te weten dat de Wereldbank voor eigen parochie preekt en geloof mij, dat is niet de parochie waar de meesten van ons in zitten. Kan er helaas ook niets positiefs aan toevoegen. Voor de minder geïnformeerden onder ons; hier is een mooie informatieve link.
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Wereldbank.
  De opzet was goed, maar ergens in de tijd heeft de hebzucht de leiding overgenomen. Kan ook een mooie one-liner verzinnen: De wereldbank is opgericht om de allerarmsten in de wereld arm te houden.

 • no-profile-image

  melkboer

  Je hebt gelijk Marcel, de overheden vullen de zakken met accijnsgelden en miauwen vervolgens over gestegen voedselprijzen.
  Laat iemand maar eens onderzoeken hoeveel het voedsel duurder wordt voordat het in de schappen ligt door de hoge olieprijzen. En begin vanaf de hogere kosten op de boerderij, dan transport, verwerking tot aan de hogere kosten voor plasticverpakking toe.
  Nee, men sluit de ogen en probeert de schade te beperken door de producent tot op de draad uit te knijpen.

 • no-profile-image

  gert

  de dure olie is de echte aanjager van de voedselcrisis,kunstmest is 2x zo duur geworden en ook andere produktiekosten zijn hierdoor fors gestegen

 • no-profile-image

  joephermans

  We rollen van de ene hype in de andere.
  Twee jaar geleden waren de boeren in het westen de schuldigen van de lage voedselprijzen in de wereld. Boeren in ontwikkelingslanden konden daardoor geen droog brood verdienen werd er gezegd. Ophouden met overschotten naar Afrika brengen, dan zouden de lokale boeren eindelijk een eerlijke prijs krijgen. Ontwikkelingswerkers en milieuorganisaties buitelden over elkaar heen om de boeren in de goed georganiseerde de schuld van honger en ellende in Afrika en andere chaotische gebieden in de schoenen te schuiven. Vooral minder voedsel produceren en goede landbouwgrond in nep natuur omzetten was het adagium van deze lieden. Een jaar geleden waren biobrandstoffen opeens hot. Er werd massaal in geïnvesteerd, overheden deelden en masse subsidies uit en ondernemers staken hun nek weer eens uit. Vervolgens stegen de voedselprijzen opeens door allerlei oorzaken en dezelfde figuren die nog geen 730 dagen geleden opriepen om minder te produceren staan nu vooraan om moord en brand te schreeuwen dat de voedselprijzen gestegen zijn. We moeten ons niet laten ringeloren door doemdenkers en werken aan de werkelijke oorzaak van honger in de wereld. En dat is een eerlijke verdeling van de welvaart. En dat heeft alles te maken met goed en betrouwbaar bestuur. Het is niet toevallig dat hongerproblemen zich alleen voordoen in landen waar criminelen, dictators, godsdienstfanaten en dergelijk ander tuig aan de macht zijn. Kijk naar Zimbabwe, Soedan, Myanmar Noord Korea en meer van deze boevenlanden. leder weldenkend mens weet dat daar de oorzaak ligt van ongerechtigheid en daaraan verwante voedselschaarste.
  De wereldbank heeft zoveel boter op het hoofd in deze materie, dat ze zich helemaal niet moet bemoeien met zaken waarbij ze al talloze malen blijk hebben gegeven van laakbaar en zelfs crimineel gedrag. Mijn stelling is, een welvarende agrarische sector is het fundament van iedere samenleving. Als er landen zijn die daar niet in willen investeren moeten ze zelf daar ook maar de gevolgen van dragen. Laten we ons alsjeblieft niet weer een schuldgevoel aanpraten. En laten we ook alsjeblieft niet van boven af bepalen waar de boeren voor mogen produceren. De agrarische producent moet zelf uitmaken of hij zijn producten verkoopt als grondstof voor biobrandstoffen of voedsel. Er zijn voorbeelden te over waar het toe lijdt als de overheid bepaalt wat en voor wie de agrarische sector mag produceren. Ik hoop dat we daar van geleerd hebben.

 • no-profile-image

  Marcel

  Rijst word niet gebruikt voor biobrandstof en de prijs is verdrievoudigd.
  In Afrika staan gewassen te rotten op het land omdat de boeren de brandstof voor de oogstmachines niet kunnen betalen.
  Mislukte oogsten zijn ook debet aan de gestegen prijzen.

 • no-profile-image

  frans

  de boeren zijn goed af dat er bioenergie gekomen is op grote schaal nu is de prijs van producten daardoor veel hoger geworden omdat er wereldwijd veel in de bio gaat dus het is alleen maar voordeel

 • no-profile-image

  E.T

  Het is een EN situatie en geen OF situatie. De wereldbank concludeert op een manier wat voor hun de uitkomst moet zijn. De aanjager van en de voedselprijzen en de energie prijzen: bevolkingsgroei. Stop de bebolkingsGROEI
  NB: haal de nullen en o-en uit de cijfer-lettercombinaties, het is irritant

 • no-profile-image

  wat een

  Volgens mij is het woord voedselcrisis helemaal misplaatst. Als iets niet of moeilijk te krijgen is dan wordt het kritiek, en spreken we terecht over een crisis. Ik heb nog niemand horen spreken, en nog nergens iets gelezen, over een brandstofcrisis. Wel over extreem stijgende brandstofprijzen.

 • no-profile-image

  freek

  en hier ik die lekkere biefstuk te eten van die koe die ik 2 weken geleden zelf heb geslacht gebraden in boter die ik zelf heb gemaakt met gefrituurde kriel aardappeltjes uit de tuin en bospeen van dezelfde winkel en morgen lekkere karbonade van mijn 2 eigen varkens en eieren voor ontbijt met spek. En dan denk ik het intereseert me niet meer ik ga het weer bekijken op mijn 50 " breedbeeld en morgen vroeg op en rond scheuren op de quad het leven is goed

 • no-profile-image

  K.i.s.s.

  alleen al 90 miljoen ton mais zit in speculatieve handen (handel) want aandelen zijn minder lucratief op dit moment. bedankt banken dit is ook goed voor jullie andere agrarische klanten.
  Hier wordt zelden iets over geschreven het is elke keer maar wijzen met het vingertje naar de biobrandstoffen.
  Op het moment dat de er overschotten waren in de grondstoffen, was biobrandstof het item en was er net zo veel honger in de wereld.

 • no-profile-image

  Jac

  Wat een onzin! de wereldbank heeft zich nog nooit iets van honger aan getrokken, alleen maar gebruikt om multinationals in ontwikkelingslanden te helpen voet aan de grond te krijgen voor exportlandbouw waar uiteindelijk alleen de aandeelhouders weer beter van worden.
  Als de voedselprijzen hoog waren en de olie iets minder was er waarschijnlijk nooit iemand op het idee gekomen om biobrandstof te produceren.
  In het westen is sowiezo geen voedselcrisis. Zo lang mensen maar rond de 10 % van hun inkomen aan voedsel besteden is er geen crisis. Het probleem is waarschijnlijk dat mensen een paar cent meer kwijt zijn aan voedsel zodat ze minder over hebben voor de luxe goederen, waardoor bijv. Philips minder breedbeeld tv's verkoopt en dus aandeelhouders weer minder geld toegeworpen krijgen.
  Wat betreft de armsten op de wereld, die hadden al honger toen wij hier produktie gingen beperken omdat er teveel was en die zullen ook nog wel ff honger houden zolang er meer vrijhandel moet komen waar eigenlijk alleen een handvol multinationals met hun aandeelhouders beter van worden.
  Deze mensen doen er volgens velen alleen toe als ze gebruikt kunnen worden voor eigen gewin van politiek, handel en zelfs een aantal ontwikkelingshulp organisaties.

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.