Home

Achtergrond 262 x bekeken

Biggenexport eerste half jaar 7 procent minder

De Nederlandse biggenexport tot en met juni is 7,5 procent kleiner dan de biggenexport over de zelfde periode in 2007.

Dat blijkt uit gegevens van het Productschap Vee en Vlees (PVV). De gegevens zijn nog niet helemaal definitief. Over week 25 en 26 zijn ze nog voorlopig. De stagnerende afzet komt niet als een verrassing. Dit hele voorjaar is er sprake van een moeizame biggenafzet.

Grootste afnemer van Nederlandse biggen blijft Duitsland. Het land nam echter 2,4 procent minder biggen af dan een jaar geleden, maar blijft goed voor ruim 46 procent van de biggenexport.

De in omvang tweede afzetmarkt voor Nederlandse biggen is Spanje. De export naar dat land is echter wel met ruim 41 procent afgenomen. Het land heeft de eigen productie sterk uitgebreid.

Ook de afzet naar Italië staat onder druk. De varkenshouderij in het land heeft structuurproblemen. De animo onder varkenshouders om biggen op te leggen is minimaal als gevolg van de sterk gestegen voerprijzen.

De export naar Polen en de Tsjechische republiek is fors gestegen. Dit gebeurde na aanvankelijke aarzeling onder de varkenshouders daar als gevolg van de hoge voerkosten. De laatste tijd is de stemming wat veranderd en is er weer vraag uit die landen.
België en Luxemburg namen over de eerste zes maanden 88.500 biggen meer af dan vorig jaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.