Home

Achtergrond 201 x bekeken 4 reacties

Biggen verder in de min

Het wil op geen enkel front op de biggenmarkt. De export, die cruciaal is voor een goed prijspeil blijft ver achter ten opzichte van voorgaande jaren. Voorlopige PVE cijfers tonen dat de vraag vanuit de belangrijkste markt Duitsland ongeveer 2 % lager is dan in 2007. Dat terwijl alles en iedereen zich er voor inzet juist méér biggen aan onze oosterburen te slijten.

Spanje kocht de eerste helft van dit jaar wekelijks 10.000 biggen minder dan in 2007. Deze markt ligt vooral de laatste weken helemaal op zijn gat. Spanje exporteert zelf biggen naar bijvoorbeeld Italië. Er is dus een biggenoverschot op het schiereiland.
Oost Europese mesters bestellen wel wat biggen, maar veel te weinig om het aanbod weg te werken. De gevolgen van de dramatisch slechte biggenmarkt in Europa laten zich eenvoudig raden. De noteringen zakken, zelfs als de varkens in Duitsland en Nederland volgende week nog een paar centen duurder worden.

Prognose:

prijs daalt met 1 tot 2 euro.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  meijer

  De goed prijshoudende stemming in de varkens duurt nog steeds voort. Relatief krap aanbod en goede exportvraag zijn de belangrijkste stemmingsfactoren. De effectieve markt voor de biggen is nog steeds erg moeizaam(vion 26 euro-1 en DPP 28 euro -1) maar op de termijnmarkt was er vandaag duidelijk meer koopbelangstelling. De gedachte begint te groeien dat het extreem lage prijsniveau voor de biggen niet heel veel langer kan voortduren.

 • no-profile-image

  Ryan Molendijk

  Het is toch op dit moment redelijk onverteerbaar dat de zeugenhouders die met vaste koppelingen werken niets van de prijsstijging voor de vleesvarkens terug zien in hun opbrengstprijs. Begrijp me niet verkeerd, ik gun iedere varkenshouder zijn of haar kostprijs (ik praat bewust niet over winst), maar het is niet normaal dat een opbrengstverhoging van al gauw 10 euro per vleesvarken in de laatste en komende week resulteert in prijsverlaging voor de biggen, zeker als die binnen een vaste koppeling worden afgezet. Ik opteer daarom voor een transparant (heel belangrijk woord) twee prijzen systeem. Één voor de vaste afzet en één voor de “vrije biggen”. Op dit moment worden de biggen waar wel markt voor is meegezogen in de prijsval als het gaat om export (los van buitenlandse vaste koppelingen) en vrije markt. Als je produceert voor een dumpmarkt of levert als er geen vraag is, kan het niet zo zijn dat je vast kunt houden aan eerder gemaakte afspraken. Ik realiseer mij dat er op dit moment voor deze biggen al veel minder wordt betaald dan in de reguliere afzet, echter de exacte prijs is niet bekend. Dat maakt dat er biggen worden doorgeschoven, halve koppels worden afgezet, de handel belt stad en land af en zijn bezig met “trekken aan een dood paard”. Immers de week erop is probleem groter. Nu lijden de goeden onder de anderen (bewust niet de slechtere). Werk aan je afzet! Hier ligt een schone taak voor de intermediairs, Beurs en DPP commissie. De grap wil dat voorgaand geldt voor één derde van mijn biggen, maar dat maakt de keus (beslissing) om te stoppen wel een stuk makkelijker. En als we het over 1 ding eens kunnen worden is het toch dat er minder aanbod moet komen (getuige de weblog van Johnny Hogenkamp).

 • no-profile-image

  M.van den Hengel

  Inderdaad moeilijk te verteren dat er een afwijkende prijs ontwikkeling is tussen vleesvarken en biggen.Vaak wordt er gestelt dat die andere biggen,die biggen die over zijn,van een veel mindere kwaliteit zijn als de biggen in de koppelingen;dat is voor 90% niet waar.De realiteit is dat eens in de zoveel tijd ook biggen die normaal op vaste koppelingen weg gaan niet te plaatsen zijn en dan ook in het vrije(lees lagere prijs)circuit komen.Dat heeft niets met kwaliteit of slechte afzet planning te maken maar dat loopt zo.Als een handelaar even € 1000,00 op een koppel
  van 150 biggen kan verliezen schuift hij dat zover mogelijk weg.Kortom iedereen produceert een gedeelte van het biggen overschot dat niet of nauwelijks meer is te plaatsen.

 • no-profile-image

  harm

  grondstoffen voor vrkvoer zijn veels te duur, niet alleen hier maar vooral in buitenland is dit de bepalende factor, dat er niet de vraag naar biggen is die er normaliter wel zou zijn !!!!!

Of registreer je om te kunnen reageren.