Home

Achtergrond 13 reacties

Beweiden bijna altijd beter voor inkomen

Beweiding van koeien is bijna altijd beter dan opstallen.

Ook als de omstandigheden minder gunstig zijn. Dit concludeert de Animal Sciences Group (ASG) in een studie in opdracht van het ministerie van landbouw. De studie is begeleid door een commissie met daarin voornamelijk veehouders en bedrijfsadviseurs. Het kostenvoordeel komt vooral door besparingen op krachtvoer en loonwerkkosten, licht onderzoeker Bert Philipsen van ASG toe.
Alleen op bedrijven waar minder dan een kwart van het grasland beweidbaar is, is het voordeliger om de koeien op te stallen. Daarbij gaat het om bedrijven met relatief kleine huiskavels en een intensieve bedrijfsvoering.

Om economisch gezien te kunnen profiteren van het beweiden, moeten de koeien jaarlijks minimaal 120 dagen in de wei lopen. Het inkomensvoordeel van beweiden ten opzichte van opstallen kan oplopen tot wel drie euro per honderd kilo melk, zo blijkt uit onderzoek van ASG.

In grote lijnen geldt dat het inkomensvoordeel van beweiden daalt naarmate de melkproductie per hectare stijgt. Ook het automatisch melken van koeien met een melkrobot beperkt het inkomensvoordeel van beweiden. Bij het onderzoek van ASG werd vooral gekeken naar de economische voordelen van beweiden ten opzichte van opstallen.

Er zijn echter ook andere redenen om niet te gaan beweiden. Zo is bij een aantal melkveebedrijven dat de laatste jaren sterk is gegroeid, de omvang van de huiskavel niet meegegroeid en lukt beweiden niet meer. Daarnaast menen sommige veehouders dat ze hun voeding beter kunnen sturen bij opstallen en dat ze hun mineralenbalans beter in de hand kunnen houden.
Daarnaast spelen het gebruik van de melkrobot en de schaalvergroting mee bij de afweging om wel of niet te gaan opstallen of beweiden.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Boesje

  Bullshit! Vroeger moest ik mijn koeien om 18.00 uur ophalen uit de weide. Nu staan ze om 15.00 uur met zijn allen aan de poort. Het gele gras is niet meer te pruimen. Het voeraanbod binnen is veel smakelijker. Waar zijn trouwens alle koeien gebleven in mijn omgeving die voorheen altijd buiten liepen???

 • no-profile-image

  andere tukker

  Klopt Boesje, maar dat komt omdat ze op stal te royaal gevoerd worden. Wij hadden hetzelfde probleem en zijn nu krap op stal gaan voeren en nu vreten ze buiten als kool. n'Kwestie van een knop omzetten.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  In de winter ook maar beweiden dan?

 • no-profile-image

  martijn

  'quote' "Als ik het goed begrijp staat er in dit artikel dat beweiden beter is voor het inkomen van boeren die niet economisch boeren" -->intensiever boeren wil lang niet altijd zeggen dat je ook economischer boert

 • no-profile-image

  economische boer

  Als ik het goed begrijp staat er in dit artikel dat beweiden beter is voor het inkomen van boeren die niet economisch boeren

 • no-profile-image

  roel

  Ellen heb je weleens naar je eigen kostprijs gekeken?
  De kostprijs is nl bij volledig opstallen de laatste tijd enorm gestegen door de dure diesel etc,en zal nog veel meer stijgen.
  verder is het in de praktijk zo dat ondanks de steeds luxere stallen de koeien in de weide langer meegaan.\
  En wat hoeveelheid werk betreft is het meestal een kwestie van goed organiseren.

 • no-profile-image

  Grensboerke

  Waar geen wil is, is geen weg.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Alweer een politiek correct onderzoekje van de universiteit uit Wageningen

 • no-profile-image

  Martijn

  'quote'
  Als ik het goed begrijp staat er in dit artikel dat beweiden beter is voor het inkomen van boeren die niet economisch boeren

  intensiever boeren wil lang niet altijd zeggen dat je ook economischer boert

 • no-profile-image

  ellen

  Als je in de kostprijs een redelijke vergoeding voor eigen arbeid in telt verdwijnt het voordeel bij de meeste bedrijven meteen. De arbeidsproduktiviteit ligt veel lager bij weidegang dan bij voledig opstallen. Als je een nieuw zeelands systeem aanhoud kan het interesant zijn. Maar ik vraag mij af of je met de huidige grondprijzen nog wel extensief kunt werken. Bij de meeste bedrijven stijgt het rendement als je zoveel mogelijk liters uit de bestaande situatie kunt halen. En dan zou volledig weidegand alleen passen als je het dubbele van de koeien kunt houden. Een bezeting van 130% is nog geen enkel probleem in de zomerdag mits je een goede ruime stal hebt. Dus een paar koeien meer is dus geen reden voor weidegang. Bovendien is de kg vet en eiwit produktie per koe bij goed producerende bedrijven altijd lager in de wei. Ik vraag me ook af of ze de beweidings verliezen meegenomen hebben. Je kunt heel wat krachtvoer aankopen als je alle kosten van een kg ds gras gaat tellen. Mijn mening is dat Boesje uit Drenthe de goede conclusie heeft getrokken. Al die studie's over weidegang kosten alleen maar geld. Maar waarschijnlijk niet zoveel als weidegang zelf. Maar een hobby mag geld kosten.

 • no-profile-image

  paul

  beweiden is het beste voor de portomonee, de koe, en ook voor het imago, dus wat wil je nog meer.

 • no-profile-image

  klaas

  anders srooi je even wat meer kunstmest,
  boesje

 • no-profile-image

  Boesje

  "Dit concludeert de Animal Sciences Group (ASG) in een studie in opdracht van het ministerie van landbouw".
  Ik ben benieuwd hoe de opdracht geformuleerd is. Misschien wel belangrijker dan de uitkomst!!!!!

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.