Home

Achtergrond

Betere temperatuurverdeling kas kan 13.000 euro energie besparen

Het voorkomen van klimaatverschillen door een systeem van sensoren in de kas levert grote economische voordelen op.

Dat blijkt uit een eerste studie door Wageningen Universiteit. Een online meetsysteem met 50 sensoren per hectare voor kasluchttemperatuur en luchtvochtigheid kan in potentie tot 13.000 euro aan energiebesparing opleveren, plus een daling van de ziektedruk en een uniformere oogst. Zo ’n systeem zou 2.500 euro per jaar per hectare moeten kosten, is de raming van de onderzoekers. Zij zien onder telers grote behoefte aan zo’n ‘smart dust-systeem’.

Op één komkommerbedrijf is in één seizoen met 100 minisensoren de horizontale en verticale verschillen in temperatuur en luchtvochtigheid gemeten. Statistische analyse van meetdata geeft aan dat over een langere periode de verschillen tussen sensoren anderhalve graad Celsius bedragen. Tijdelijke horizontale verschillen lopen op tot 9 graden Celsius en zijn gemiddeld 3,8 graden Celsius.

Op dit bedrijf levert een afstand tussen twee sensoren 33m nog alle informatie, blijkt uit het onderzoek. Als de afstand groter is, worden niet alle temperatuurverschillen gemeten.

Volgend jaar wordt op andere bedrijven met andere gewassen gemeten of deze afstand sterk wisselt. Draadloze sensoren zijn vooral interessant voor het opsporen van storingen, voorlichting en onderzoek. Bij permanente meting en controle kan ook een bekabeld systeem worden gebruikt.

Of registreer je om te kunnen reageren.