Home

Achtergrond 368 x bekeken

Bestemmingswijzigingswinst verlaagd in hoger beroep

De landbouwvrijstelling beperkt zich tot ‘agrarische’ waardeveranderingen. Als de waarde van landbouwgrond zich beweegt boven deze agrarische waarde – de Wevab –is dit meerdere belast. Het gerechtshof in Arnhem geeft in een recente uitgebreide uitspraak de werking van de landbouwvrijstelling goed weer.

De verkopende ondernemer is door het hof van Arnhem gedeeltelijk in het gelijk gesteld. Het hof verminderde de oorspronkelijk door de inspecteur belaste verkoopwinst met een bedrag van fl.116.797. Bij de overwegingen van het hof spelen de argumenten van de waardedeskundigen een grote rol. Voor de in waardering van landbouwgronden geïnteresseerde lezer is het nuttig de hele uitspraak van het hof door te nemen. De uitspraak geeft een goed beeld van wat er bewijstechnisch allemaal bij zo’n taxatie komt kijken.

De uitspraak van het hof is kort samengevat de volgende:

Een agrarisch ondernemer, die in maatschapverband een agrarische onderneming dreef, verkocht een perceel grond aan een lokale grootgrondbezitter. Volgens de agrariër is de gerealiseerde verkoopprijs gelijk aan de Wevab, zodat er geen sprake is van belaste bestemmingswijzigingswinst. De inspecteur ziet dat echter anders. Volgens de inspecteur is er ‘warmliggende grond' verkocht. De waarde in het economisch verkeer (WEV) is volgens hem hoger dan de Wevab. Het verschil heeft de inspecteur bij het inkomen van belanghebbende opgeteld.

De rechtbank in Arnhem (25 september 2006) stelde de agrariër in het ongelijk. In hoger beroep oordeelt het hof van Arnhem op 12 juni 2008 – in een uitgebreide uitspraak – dat er in dit geval inderdaad sprake is van een verschil tussen de WEV en de Wevab van de grond, omdat partijen rekening hielden met de mogelijkheid dat de grond op enig toekomstig tijdstip een andere dan agrarische bestemming zou kunnen krijgen. Wel is het hof van oordeel dat bedoeld verschil minder groot is dan waarvan de inspecteur bij de aanslagregeling is uitgegaan. De agrariër wordt daarom gedeeltelijk in het gelijk gesteld.

Mr. P.L.F. Seegers (voorzitter Platform Landelijke Landbouwnormen, werkzaam bij Belastingdienst Oost). Geschreven op persoonlijke titel

Lees ook Zoekresultaten op Agrocount.nl met trefwoord ‘Wevab’

Meer informatie Uitspraak hof Arnhem, 12 juni 2008, 06/00429 en 06/00430

Meer informatie Uitspraak rechtbank Arnhem, 25 september 2006, AWB 06/819 en 06/820

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.