Home

Achtergrond 228 x bekeken

Besmetting met marburgvirus meestal dodelijk

Het marburgvirus is een zeldzame, maar zeer besmettelijke ziekteverwekker en komt voor in het midden en oosten van Afrika.

Het virus dankt zijn naam aan de Duitse stad Marburg, waar het in 1967 werd opgespoord. Dat gebeurde nadat laboratoriummedewerkers ziek waren geworden na contact met besmette apen die uit Uganda waren ingevoerd. De symptomen zijn hoge koorts, hevig braken en bloed in de ontlasting.

De ziekte is in de meeste gevallen dodelijk. Een vaccin bestaat er niet. Het belangrijkst is om de patiënten zo snel mogelijk te isoleren en alle mensen op te sporen met wie ze contact hebben gehad om verdere verspreiding tegen te gaan. Het marburgvirus kan een gezond persoon binnen een week doden.

De laatste grote uitbraak van het virus was in 2005 in het noorden van Angola. Toen bezweken ruim driehonderd mensen aan de ziekte.
Het marburgvirus is verwant aan het meer bekende ebolavirus. Beide behoren tot de familie van filovirussen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.