Home

Achtergrond 276 x bekeken

Besmetting mens door runder-TBC beperkt

Van de ongeveer tweeduizend gevallen per jaar van tuberculose (TBC) bij mensen, wordt een heel klein percentage veroorzaakt door Mycobacterium bovis; de bacterie die tuberculose veroorzaakt bij runderen. Dat meldt het ministerie van landbouw in een toelichting op de dierziekte onder runderen.

De bacterie Mycobacterium bovis is verwant aan de Mycobacterium tuberculosis, die verantwoordelijk is voor tuberculose bij mensen. Het overgrote deel van de ziektegevallen wordt veroorzaakt door de Mycobacterium tuberculosis, aldus het ministerie.

Bij de dieren zijn de verschijnselen van de ziekte pas in een laat stadium zichtbaar. Bovendien zijn de symptomen afhankelijk van de plaats van de ontsteking. "Het dier kan vermageren en bij langdurige aantasting van de longen kan het rund een korte, krachtige en droge hoest krijgen", meldt LNV. De dieren raken besmet door zieke dieren die hoesten wanneer de bacterie circuleert in de luchtwegen.

De Europese Unie verklaarde Nederland in 1999 officieel vrij van tuberculose onder runderen. "Geslachte runderen worden geïnspecteerd op tuberculose. Ook wordt koemelk gepasteuriseerd om elk risico van besmetting via melk uit te sluiten", verklaart het ministerie.

zie ook: Runder-TBC bij kalveren in Nederland

Of registreer je om te kunnen reageren.