Home

Achtergrond

Belgische zeugenstapel 6 procent kleiner

De zeugenstapel in België is 6 procent kleiner dan een jaar eerder.

Het aantal bedrijven met varkens daalde van 6.993 naar 6.561, een afname van 6,2 procent. Dat blijkt uit de voorlopige gegevens van de landbouwenquête van mei 2008 die het Belgische bureau voor de statistiek bekend heeft gemaakt. Het land telde in mei 533.876 zeugen tegen 568.209 een jaar eerder.

De totale varkensstapel in België groeide met 0,2 procent. Die groei zit in de vleesvarkenshouderij. Het aantal vleesvarkens van 50 kilo en meer is 2,6 procent groter. Er werden in mei 2008 2.820.025 vleesvarkens van 50 kilo en meer geteld tegen 2.748.013 in 2007.
Vlaanderen is hét varkenshouderijgebied van België. Zo’n 96 procent van de zeugenstapel is in dit gewest geconcentreerd. De overige 4 procent komt voor rekening van Wallonië. De inkrimping van de zeugenstapel is zowel in Vlaanderen als in Wallonië 6 procent.
De daling van het aantal bedrijven in de varkenshouderij gaat sneller dan de afname van het totaal aantal bedrijven in de Belgische landbouw. Dat nam af met 2,8 procent.

Volgens adviseur Francois Huyghe van de Belgische Boerenbond is de huidige ontwikkeling een rechtstreeks gevolg van de slechte situatie in met name de zeugenhouderij. "Het zijn vooral de kleine bedrijven met zeugenhouderij die het niet meer bolwerken. We verwachten op termijn een inkrimping in productie en de blijvers worden grootschaliger."

Of registreer je om te kunnen reageren.