Home

Achtergrond

Belgische premier houdt rekening met val kabinet

België moet opnieuw vrezen voor een politieke crisis. Met het naderen van de deadline van 15 juli voor een akkoord over staatshervormingen, stijgen de spanningen in de coalitie.

"Hou rekening met een mislukking'', zou premier Yves Leterme in kleine kring hebben gezegd.

Dat melden verscheidene Belgische kranten vandaag. De Belgische politiek zit al sinds de verkiezingen van vorig jaar juni in een impasse. Verschillende formatiepogingen strandden waarna koning Albert in december de vertrekkende premier Guy Verhofstadt moest vragen een interimregering te leiden. Vervolgens kwam er in half maart een echte regering onder leiding van Yves Leterme.

Voorwaarde was dat er op 15 juli een akkoord zou zijn over de splitsing van een kiesdistrict en over een staatshervorming. Dat dreigt nu opnieuw te mislukken.

Volgens partijgenoten van de christendemocratische premier Leterme kan zijn pessimisme duiden op twee mogelijkheden: hij ziet het echt niet meer zitten of hij probeert druk op de ketel te zetten voor een allerlaatste poging.

Leterme zou intern ook gezegd hebben dat het komende weekeinde cruciaal wordt. De tegenstellingen tussen de Vlaamse en de Waalse politici blijven onverminderd groot. "Wij laten ons niet meer beledigen'', verwoordt een Vlaamse partijvoorzitter in Het Belang van Limburg de vijandige sfeer.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.