Home

Achtergrond 197 x bekeken

België viert feestdag koeltjes

Belgen vieren de nationale feestdag, ter viering van de afscheiding van Nederland in 1831, dit jaar zeer koel en somber.

Dat is niet alleen omdat de temperatuur slechts 16 à 17 graden is: een van de laagste tijdens de afgelopen honderd jaar op 21 juli.

Het is ook omdat een groeiend aantal Vlamingen hun deelstaat liever tot republiek uitroept. Vlaams Belang hoopt (opnieuw) dat het maandag de laatste keer is dat België zijn nationale feestdag viert. Voorman Filip Dewinter van de oppositiepartij geeft dinsdag een internationale persconferentie over "het failliet van het Belgische federalisme en bij de keuze van het Vlaams Belang voor Vlaamse onafhankelijkheid.''

De Belgische koning Albert II riep zondag in zijn jaarlijkse tv-toespraak op tot eenheid, wegens de ernstige politieke moeilijkheden tussen Vlamingen en Walen. De koning sprak de opgenomen tv-boodschap in het Nederlands op de Vlaamse zenders en in het Frans op de Waalse zenders.

Bij de nationale feestdag zijn weinig bijzondere evenementen, zoals in Nederland plaatsvinden op Koninginnedag. Wel zijn veel winkels dicht en hebben mensen een vrije dag.

Het koningshuis bezocht maandag traditioneel een speciale kerkdienst. In het centrum van Brussel nemen koning Albert II en premier Yves Leterme maandagmiddag een militair defilé af.

Leterme wilde vorige week nog aftreden, slechts vier maanden na zijn aantreden. Hij had het aan de stok met zijn eigen partij CD&V over de staatshervorming van België. De koning aanvaardde het ontslag echter niet.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.