Home

Achtergrond 1 reactie

BASF eist bij Europese hof toelating gen-aardappel

Het Duitse chemieconcern BASF is bij het Europees Hof van Justitie een rechtszaak begonnen over toelating van een genetisch aangepaste aardappel.

De Europese Commissie heeft de aanvraag al twaalf jaar in behandeling. Daarmee overschrijdt Brussel volgens BASF wettelijke termijnen.
De gen-aardappel Amflora bevat zetmeel dat beter geschikt is voor de fabricage van papier dan gewone aardappels. Ook voor textielfabricage zou het voordelen bieden.

BASF schat de voordelen voor de aardappeltelers en de zetmeelindustrie op 100 miljoen euro per jaar. Het concern verliest jaarlijks 20 tot 30 miljoen euro aan licentie-inkomsten doordat de EU Amflora nog steeds geen toelating heeft gegeven, stelt BASF. De Europese Commissie had de EU-landen in 2006 voorgesteld om de teelt toe te laten, op basis van positieve adviezen van EU-wetenschappers. De EU-landen waren echter zeer verdeeld, waarbij Nederland een voorstander was. Daarna vroeg EU-commissaris Stavros Dimas (Milieu) aanvullend onderzoek bij het EU-voedselagentschap Efsa.

Het Nederlandse aardappelzetmeelconcern Avebe doet dit jaar opnieuw veldproeven met de genetisch gemodificeerde aardappel Modena. Het concern besluit binnen enkele maanden of het een Europese vergunning aanvraagt. Avebe maakt bij de Modena gebruik van een merkervrije techniek, zodat de Modena geen resistentiegen bevat tegen antibiotica of herbiciden. Bij Amflora past BASF wel antibiotica-resistente marker-genen toe. De commissie wil van de Efsa weten of toepassing van zo’n markergen kan leiden tot een grotere ongevoeligheid voor antibiotica.

Eén reactie

 • no-profile-image

  PLASJE

  ....blauw, blauw, blauw.....
  BASF... groot geworden met het spijkerbroekenblauw......
  laat Plasje als aardappelkweekster U
  1 ding zeggen : we gaan met Amflora
  'ins Blauwe hinein'......

Of registreer je om te kunnen reageren.