Home

Achtergrond

'Aruba en Antillen moeten zelf EU-band bepalen'

Aruba en de Nederlandse Antillen zullen zelf moeten laten weten of zij deel willen uitmaken van de Europese Unie.

Dat heeft minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) donderdag gezegd tijdens zijn kennismakingsbezoek aan Aruba.

Volgens Verhagen hebben de koninkrijkspartners onlangs twee wetenschappelijke rapporten ontvangen waarin de voor- en nadelen staan van een sterkere EU-band via een zogeheten ultraperifere status (UPG). "In die rapporten staan de feiten: nu moet er een politieke keuze worden gemaakt'', aldus Verhagen.

Nu hebben de landen een LGO-status (Landen en Gebieden Overzee), waardoor ze wel betrokken zijn bij de EU maar geen lid zijn. Het aannemen van de UPG-status, dat kan leiden tot EU-lidmaatschap, zou inhouden dat het Arubaanse en Antilliaanse recht op veel onderdelen ingrijpend moet worden gewijzigd.

Het Europese recht stelt bijvoorbeeld strengere eisen op het terrein van milieu en veiligheid op de werkvloer dan het Arubaanse en Antilliaanse recht. "Dat kan consequenties hebben voor de situatie in gevangenissen en van de olieraffinaderijen van Aruba en Curaçao'', stelt Verhagen.

De Arubaanse premier Nelson Oduber heeft op voorhand al gemeld geen interesse te hebben in een UPG-status. "Daarvoor zijn we te veel gekoppeld aan de Verenigde Staten'', vindt Oduber. "We kunnen niet van twee walletjes tegelijk eten.''

De eilandgebieden van de Nederlandse Antillen en Aruba kunnen de UPG-status alleen kunnen verkrijgen als de andere Europese lidstaten daarmee instemmen. Onder meer het eiland Madeira en de Canarische Eilanden hebben op dit moment een UPG-status.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.