Home

Achtergrond

Amsterdam pakt fijn stof aan met sproeiwagens

De gemeente Amsterdam zet vanaf woensdag in de zeven meest vervuilde straten sproeiwagens in om de luchtkwaliteit van de stad te verbeteren.

Door het natte wegdek krijgt fijn stof geen kans op te stuiven. Dat meldde een woordvoerster van de Amsterdamse wethouder Marijke Vos van Milieu.

De machines besproeien eens in de twee weken in drie rondes de straten met water. Onderzoeksinstituut TNO meet het effect op de luchtkwaliteit. In november gaat de gemeente de maatregel evalueren.

De sproeiwatermaatregel in de hoofdstad valt onder het Actieplan Luchtkwaliteit. Eerdere proeven met sproeiwagens zijn gedaan in Tilburg en Nijmegen, aldus de woordvoerster van de gemeente. Ook de stad Utrecht, die net als Amsterdam niet voldoet aan de Europese normen voor luchtkwaliteit, heeft vorig jaar een pilot gedaan met wagens die het wegdek reinigen.

Milieudefensie noemt het natspuiten een zinloze operatie. Volgens de organisatie wordt hierdoor alleen het grovere deel van de fijn stof gebonden. Het gaat dan vooral om bandenslijpsel en ander van slijtage afkomstig stof.

"Het fijnere en meest schadelijke deel, dat van verbrandingsprocessen in de auto afkomstig is, wordt niet of nauwelijks minder omdat dat meteen in de lucht terechtkomt. Als de gemeente echt bezorgd is om de gezondheid van haar inwoners, dan is het effectiever het autoverkeer terug te dringen'', aldus Milieudefensie.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.