Home

Achtergrond

'Amerikaanse boeren spekkoper huidig WTO-voorstel'

Het huidige WTO-voorstel levert vooral Amerikaanse boeren voordeel op.

Dat concluderen althans drie internationaal gerenommeerde landbouwkundige instituten. Of de deal wordt geaccepteerd door Europese ministers is volgens de onderzoekers maar de vraag.

Het International Food Policy Research Institute onderzocht de afgelopen maanden de laatste WTO-voorstellen samen met het het International Centre for Trade and Sustainable Development en de International Agricultural Trade Policy Council.

De onderzoekers komen tot de conclusie dat de grootschalige boerenbedrijven in de VS aanzienlijk meer toegang krijgen tot rijke, ontwikkelde markten. Van de partijen aan tafel lijken zij de spekkopers.

De tarieven waarmee Amerikaanse boeren te maken krijgen wanneer ze naar Europa of Japan exporteren halveert van 18,7 naar 9,1 procent. Een substantiële toename van de uitvoer lijkt waarschijnlijk. De uitvoer naar ontwikkelingslanden neemt vermoedelijk nauwelijks toe aangezien de werkelijk toegepaste tarieflijnen hier gemiddeld met slechts 1 procent dalen.

Het hoofddoel van de Amerikaanse onderhandelaars, het terugdringen van exportsubsidies elders, lijkt gelukt. In ruil geeft de VS haar enige exportsubsidieprogramma voor zuivelproductie op. Dit programma is al jaren bevroren.

De WTO-voorstellen raken Europa volgens de studie niet frontaal. Het gemeenschappelijke landbouwbeleid (GLB) wordt in essentie niet aangetast tot vijf jaar na ondertekening. Op dat moment is het GLB reeds ernstig hervormd, aldus de studie.

Of registreer je om te kunnen reageren.