Home

Achtergrond

'Alpinisten slachtoffer Mitreissunfall'

De vier Nederlanders die donderdag omkwamen op de Mont Dolent zijn het slachtoffer geworden van een 'Mitreissunfall'.

Dat stellen de Nederlandse gidsen van het internationale berg- en skigidsenverband UIAGM vandaag.

De gidsen baseren zich op de foto's die ze hebben gezien van de plaats van het ongeval, de berichten van de Italiaanse reddingsdienst en hun kennis van de bergroute die de slachtoffers hebben genomen.

Bij een Mitreissunfall trekken slachtoffers elkaar aan een touw mee de afgrond in. Ook het ooggetuigenverslag van de moeder van het gezin die het ongeval overleefde, ondersteunt dit standpunt. Door de hoge snelheid en krachten die er binnen een touwgroep ontstaan in zo'n situatie, is het zeer moeilijk om een val te stoppen.

Het is op de locatie waar het ongeval plaatsvond niet ongebruikelijk om door middel van een klimtouw met elkaar verbonden te zijn. Alpinisten passen deze techniek vaak toe. De techniek vereist echter veel ervaring en uiterste concentratie van de mensen in de touwgroep. Bij een eventuele val moet er door de touwgenoten zeer snel worden gereageerd.

Volgens de Nederlandse gidsen van de UIAGM is het in dit geval niet gelukt de val te stoppen, waardoor de slachtoffers ongeveer 500 meter langs een steile wand naar beneden zijn gevallen. De vijf klimmers van de internationale organisatie willen met hun reconstructie van het ongeval alle ,,speculaties en wildgroei'' rond het incident wegnemen.

Zij beklemtonen echter dat definitieve uitspraken over de toedracht op dit moment voorbarig zijn en nog niet mogelijk. "Daarvoor moet eerst het onderzoek van de lokale reddingsdienst worden afgewacht'', stelt Michiel Engelsman. "Er spelen heel veel factoren mee tijdens zo'n tocht waarover nog teveel onduidelijk is.'' De organisatie noemt het ongeval "een schok voor de Nederlandse bergsporters.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.