Home

Achtergrond 1 reactie

Afzet vochtrijke voeders verder afgenomen

De afzet van vochtrijke veevoeders is vorig jaar met 325.000 ton afgenomen ten opzichte van 2006.

In 2007 werd 4,825 miljoen ton vochtrijk voer verkocht, ruim zes procent minder dan het jaar ervoor. Dat blijkt uit het jaaroverzicht van de Overleggroep Producenten Natte Voeders (OPNV).

Vorig jaar nam de afzet van natte bijproducten met ruim drie procent af. De oorzaak van de daling is een afname van het aanbod. Er waren minder producten beschikbaar en bovendien werden meer producten gedroogd met het oog op de marktsituatie. De totale afzet van vochtrijke voeders is vergelijkbaar met 1 miljoen ton mengvoer met 88 procent droge stof.

Varkenshouders blijven de belangrijkste afnemers van vochtrijk voer. De afzet van natte bijproducten voor de varkenshouderij daalde met vijf procent tot 3,08 miljoen ton, hoewel omgerekend naar droge stof dezelfde hoeveelheid werd geleverd. De afname van het volume kwam vooral doordat de tarwezetmeelfabriek Latensteijn buiten gebruik is gesteld.

Daarnaast wordt tarwezetmeel, het belangrijkste natte bijproduct voor varkenshouders, steeds geconcentreerder afgeleverd. Tarwezetmeel wordt ook gebruikt voor bio-ethanol. In 2007 had dit nog geen effect op de afname van bijproducten. Voor dit jaar wordt echter een afname van het aanbod van tarwezetmeel en een toename van het tarwegistconcentraat verwacht.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    prutboer

    ja het was beter dat de boeren het samen beter eens waren dan zouden de bijproducten niet zo duur zijn neem bv voorgebakken friet vorig jaar 32 euro per ton nu 62 euro per ton ja en dan gaan we een vergister bouwen zeggen ze of dat voor die verkoop prijs dan nog uitkomt ze moeten er is een week mee naar de razop stortplaats rijden dan mogen ze 200 euro per ton betalen dan zijn we weer goedgenoeg.

Of registreer je om te kunnen reageren.