Home

Achtergrond 581 x bekeken 3 reacties

'Aanleg helofytenfilters meest kosteneffectief'

De aanleg van helofytenfilters (zuiveringsriet) is de meest kosteneffectieve maatregel om de fosfaatbelasting van oppervlaktewater te laten afnemen.

Dat stellen onderzoekers van Alterra in een doorrekening van de effecten en kosten van maatregelen om te voldoen aan de Kaderrichtlijn Water (KRW). De aanleg van helofytenfilters is duur – jaarlijks 180 miljoen euro, schatten de onderzoekers – maar lijkt goede resultaten te bieden. De jaarlijkse fosfaatlast zal in 2027 met 0,73 megaton (17 procent) zijn gedaald ten opzichte van peiljaar 2000 (4,32 megaton).

De effecten van de filters zijn echter onzeker en wellicht te hoog ingeschat, aldus het rapport. Opmerkelijk is dat het Planbureau voor de Leefomgeving en het Landbouw-Economisch Instituut recent de kosten van helofytenfilters veel hoger inschatten: circa 600 miljoen euro per jaar.

Om de stikstoflast terug te dringen bieden maatregelen op de boerderij het meeste soelaas. Te denken is aan voorjaarstoediening van mest, vergroten van de mestopslag, veranderen van het bouwplan en precisiebemesting.

Staatssecretaris Tineke Huizinga (waterstaat) vond helofytenfilters veelbelovend. Minister Gerda Verburg was heel wat zuiniger. Dit najaar licht zij de Kamer in over de kabinetsplannen.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  jannis

  De zoveelste poging van de "groene maffia", nu het met de voortgang van de EHS niet erg vlotten wil, om toch maar zoveel mogelijk grond in beslag te nemen om deze zelf als prive-achtertuin in beslag te nemen!!!

 • no-profile-image

  Klaas

  Lijkt mij ook een goede oplossing!
  Zet alle beschikbare natuurgrond vol met zuiveringsriet. Probleem opgelost.

 • no-profile-image

  gert

  sluit eerst dan de riooloverstorten,voorkomen is beter dan genezen

Of registreer je om te kunnen reageren.