Home

Achtergrond 167 x bekeken

Aanhang CDA trotser op Sinterklaas dan op premier

Nederlanders die op het CDA stemmen zijn trotser op Sinterklaas dan op premier Jan Peter Balkenende.

Dat heeft Maurice de Hond onderzocht in opdracht van weekblad HP/De Tijd. De onderzoeker vroeg 1400 Nederlanders naar zaken waar ze trots op zijn.

Uit de enquête blijkt dat de aanhangers van Rita Verdonks partij Trots op Nederland het minst trots zijn op hun land. Ook stemmers op de PVV van Geert Wilders zijn volgens HP/De Tijd niet echt trots op Nederland. De vrijheid van godsdienst scoort laag bij de PVV'ers. Aan de andere kant zijn ze wel weer trots op de typisch Nederlandse kroket.

De top drie van zaken waar Nederlanders trots op zijn bestaat uit de Deltawerken, de vrijheid van meningsuiting en de gelijke behandeling van mannen en vrouwen.

Volgens het onderzoek maken sekse, leeftijd, opleiding en stemgedrag veel uit als het gaat om een trots gevoel. Zo zijn lager opgeleiden en ouderen minder trots op typische Hollandse dingen en noemen veel vrouwen en CDA-stemmers Sinterklaas in hun top-3.

De ChristenUnie-aanhang geeft vooral hoog op over symbolen als het Wilhelmus, de Nederlandse vlag en het koningshuis. Bij GroenLinkers roepen het abortusbeleid, het homohuwelijk en gelijke behandeling een gevoel van trots zijn op.
De volledige resultaten van het onderzoek staan in HP/De Tijd van deze week.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.