Home

Achtergrond 209 x bekeken

ASG: koper- en zinkaanvoer beperken

Het koper- en zinkoverschot op melkveebedrijven moet vooral komen uit beperking van aanvoer.

Dat blijkt uit koper- en zinkbalansen die de Animal Sciences Group heeft opgesteld voor vijftien melkveebedrijven.

De koper- en zinkemissies naar het grond- en oppervlaktewater op melkveebedrijven wordt veroorzaakt door voetbaden met kopersulfaat, mengvoer, mineralen en bemesting. Van de koperaanvoer wordt slechts 10 procent weer afgevoerd met melk, vlees en mest. Van de zinkaanvoer is dat ongeveer 25 procent. Mengvoer is de grootste aanvoerpost voor zowel koper als zink.

De vijftien bedrijven voeren meer koper en zink in voer aan dan volgens de normen nodig is. Bedrijven kunnen dit verminderen door minder met mengvoer aan te voeren en gerichter te voeren. De mengvoerindustrie kan de melkveehouder helpen door de koper- en zinkgehalten te vermelden op de pakbon van het voer.

Of registreer je om te kunnen reageren.