Home

Achtergrond 194 x bekeken 2 reacties

ASG komt met plan van aanpak fijnstofreductie

Het beperken van de activiteit van dieren in pluimveestallen via het lichtschema, kan een manier zijn om de vorming van fijnstof in de stal te beperken.

Dat blijkt uit een inventarisatie van de Animal Sciences Group (ASG) van mogelijke oplossingen om de productie en uitstoot van fijnstof uit pluimveestallen te beperken. Andere oplossingen waar de ASG mee komt zijn ondermeer stofbinding door een olie-, of waterfilm in de stal, ionisatietechniek, toepassing van gecombineerde luchtwassers voor de reductie van de fijnstofemissie, toepassing van waterwassers en waternevelgordijnen om de fijnstofemissie te beperken.

De genoemde technieken kunnen volgens de ASG mogelijk al eind 2009 toepasbaar zijn in de pluimveesectoren. Het rapport stelt zeven deelprojecten voor waarin de oplossingstechnieken zo snel mogelijk onderzocht en praktijkrijp worden gemaakt. Daarnaast stelt ASG nog twee projecten voor die op langere termijn mogelijkheden bieden. Deze behelzen stofbinding aan een waterfilm in de stal en de toepassing van een elektrostatisch filter en doekenfilter voor de reductie van de fijnstofemissie.

Het rapport van de Animal Sciences Group werd in opdracht van het ministerie van landbouw opgesteld. Het ministerie wil dat er in 2009 zoveel mogelijk effectieve en praktijkrijpe maatregelen beschikbaar zijn om de fijnstofproductie en emissie uit de pluimveesectoren terug te dringen tegen een redelijke prijs.

Voor wat betreft de fijnstofproductie is het oog van het ministerie vooral gericht op de pluimveesector. Eerder werd al bekend dat er een subsidieregeling komt om de fijnstofproductie terug te dringen als onderdeel van het Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit van het kabinet. Het kabinet draagt 30 miljoen euro bij, de reconstructieprovincies 15 miljoen.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    kip

    Mijn baasje die heel goed voor mij zorgt wil helemaal niet in een stal werken waar de lucht vervuild wordt met een oliefilm!Aan mijn baasje wordt nooit gedacht met al die nieuwe wetjes.Waarom willen jullie hem toch steeds onder het mom van het milieu en welzijn eigenlijk gewoon uitroeien.Ik en mijn collegaatjes zien dat niet zitten om in de toekomst in het buitenland op te moeten groeien.

  • no-profile-image

    leo

    ja daarvoor hoef je niet voor gestudeerd te hebben ,als de kippen geslacht zijn heb je helemaal geen fijnstof meer.jonge wat een onderzoek

Of registreer je om te kunnen reageren.