Home

Achtergrond 242 x bekeken 2 reacties

973 miljoen euro voor EU-plattelandsprogramma's

Nederland heeft voor 973 miljoen euro investeringen gedaan in het kader van het Europees Plattelandsontwikkelingsprogramma's 2007-2013.

De helft hiervan is mede gefinancierd door het EAFRD fonds. Dat Nederland 486 miljoen euro aan gelden uit het fonds zou kunnen besteden was al bekend. Uit berekeningen van Agra-Europe blijft dat Nederland zelf een gelijk bedrag inlegde. Ter vergelijking: buurland België gebruikt 34 procent co-financiering.

Het meeste geld, 291 miljoen euro, ging naar de eerste pijler: gelden die de concurrentie van de land- en tuinbouw versterkt. Vrijwel eenzelfde bedrag ging naar natuur en landschapsontwikkeling en toerisme. Het kleinste bedrag, 97 miljoen euro, is besteed aan zeer lokale initiatieven uit alle pijlers.

Het cofinancieringspercentage is in Europees perspectief beperkt. In Midden-Europa ligt het percentage in de meeste gevallen boven de 70 procent, en in sommige gevallen op 80 procent. Portugal spant met 78 procent co-financiering in West-Europa duidelijk de kroon.

Franse en Duitse programma’s worden voor iets meer dan 50 procent mede gfinancierd door het fonds. Met name arme regio’s als Goudeloupe en Thüringen profiteren.

Spanje, dat nog altijd een stuk economisch zwakker staat, slechts 45 procent van de programma's financiert met Europees geld. In absolute aantallen geeft Spanje wel relatief veel uit aan plattelandsontwikkeling: 15,8 miljard. Alleen Polen geeft met 17 miljard euro meer uit. Frankrijk en Roemenië staan met 10 miljard samen derde.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  PLASJE

  ... la France : c'est l'argent que est important!
  ... Espana : importante is solo el dinero!
  ... Deutschland : nur das Geld was zaehlt!
  ... Nederland : natuur en milieu en boeren : adieu!!

 • no-profile-image

  gert

  voornamelijk naar natuurontwikkeling

Of registreer je om te kunnen reageren.