Home

Achtergrond 13 reacties

'5 cent energietoeslag voor glastuinbouw'

De glastuinders zouden vijf cent per kilo geproduceerde glasgroente moeten ontvangen om de gestegen gasprijzen het hoofd te bieden.

Dat stellen dr. Emiel Wubben en professor Olaf van Kooten van Wageningen Universiteit in een ingezonden brief in het Financieele Dagblad. "De tuinbouw wordt in hoog tempo energie-efficiënter, maar de prijsverhogingen van het gas halen de sector in."

Milieubeweging, handel, retail en tuinders zouden de handen ineen moeten slaan voor zo’n toeslag. Daarmee wordt de sector beloond voor de ontwikkeling naar een energiezuinige sector. De energie-efficiëntie is per plant toegenomen met 122 procent in de afgelopen 25 jaar.

Verdere innovaties zijn nog niet breed genoeg ingevoerd om de gevolgen van de gasprijs op te vangen met een lager verbruik, stellen de briefschrijvers. Paprikatelers zien door hun kostenstijgingen de kostprijs met 20 cent stijgen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  leen

  Wat een stelletje zeikerds zijn jullie, doe net als de "normale burger" en leef ZONDER susidie!!!
  Die kunnen ook nergens hun hand ophouden om de kachell brandend te houden.

 • no-profile-image

  pascal

  Beste Jasper,
  Kijk nu zijn we in gesprek.
  Is deze subside pot alleen voor tuinders???
  Nee, laat onze Varkensboeren,Melkveehouders,andere Boeren en anderen Consumenten ook mee genieten van die 5 eurocent en ga niet zielig zitten doen.
  Wees een flinke kerel en ga aan de slag,maar niet over de ruggen van de hierboven genoemde personen.
  Ik wens jou heel veel geluk,met al jou subsidie`s en zeg nou niet dat er geen subsidie`s zijn. Jullie worden constant in bescherming genoemen door CDA` ers,
  Je begrijp vast wel wie ik bedoel.

  Fijne dag, Pascal

  Vanaf mijn zijde, discussie gesloten.

 • no-profile-image

  Dirk

  Wat een onzin, wel meer vangen voor de geproduceerde stroom, maar mindre betalen voor het benodigde gas.
  Volksverlakkerij.
  Gesubsidieerde energie levering.
  Andere sectoren krijgen ook geen korting, het zijn al grootverslinders van energie.
  Het gaat net als met de rest, kan het niet uit, mag je vertrekken.

 • no-profile-image

  jasper

  Waar kan ik gesubsidieerd gas kopen? Ik koop mijn gas op de TTF beurs net zoals andere sectoren dat kunnen doen, zonder subsidie.
  De subsidie op stroom was niet alleen voor de tuinders, maar ook voor de andere energiecentrales! Deze is al even afgeschaft. Dus graag even onderbouwen, welke subsidies ik heb gemist.

 • no-profile-image

  Jasper

  Beste Pascal. Ten eerste snap ik de term waterballen niet. Dit zegt al genoeg over jou kennis van zaken over de tuinbouw. Ten tweede, andere takken van ondernemers hoor je nooit, omdat deze kostenverhogingen door kunnen berekenen. Glastuinders kunnen dit over het algemeen niet. Om onze marge te behouden, zou de verkoopprijs omhoog moeten, logisch toch. Net zo logisch als dit zal moeten plaatsvinden door marktwerking en niet via evt. subsidies. Verder vind ik dat je erg gefrustreerd overkomt.

 • no-profile-image

  Pascal

  Beste Jasper,
  Je snapt het niet he!!!!!!!!
  Broek ophalen doe je zelf.
  Ondernemers risico heet dat.
  Andere takken van ondernemers hoor je nooit, alleen altijd weer die tuinders.
  Ga lekker naar een warm land en ga daar die waterballen kweken.

 • no-profile-image

  gas

  Goedkoper gas kan ik aks varkenshouder op dit moment ook zeer goed gebruiken. Neem aan dat dit dan voor de gehele landbouw geldt ??

 • no-profile-image

  wat een

  Hee domme leen, hoe zal het toch komen dat het voedsel zo goedkoop is, juist door de subsiedies. Nog even iets anders, gemiddeld geeft de EU zon 1000 euro uit aan plattelanders en ongeveer 3000 euro voor een stadse. Dus iedereen houdt zijn handje op dus doe niet zio hypovriet

 • no-profile-image

  Dirk

  Tuinders gebruiken het gesubsidieerde aardgas om via wkk stroom op te wekken. De vrijgekomen warmte gaat de kas in en voor de stroom krijgen ze......ja ja subsidie.
  Dat heet van twee walletjes eten, maar wel over de rug van de belastingbetaler.
  Ze krijgen het gas al vele malen goedkoper, en kunnen ze er niets verdienen. Dit is echt een bodemloze put.

 • no-profile-image

  Pascal

  Dus als ik het goed begrijp,wordt de stroom die tuinders d.m.v. WKK`s opwekken 5 eurocent goedkoper voor de consument.
  Dat noem ik nogeens een meevaller.

 • no-profile-image

  M

  De tuinders hebben WEER, NOG MEER subsidie nodig om het hoofd boven water te houden in Nederland. Ze drijven reeds op subsidie. We (de Nederlandse belastingbetaler) moeten gewoon stoppen met deze bodemloze put.

 • no-profile-image

  Jasper

  Jammer voor jou en de consument, maar ik denk dat je het niet goed heb begrepen, Pascal. Elektra wordt alleen maar duurder, omdat dit nog veel wordt opgewekt met kolen en aardgas (wkk).
  Deze grondstoffen zijn ontzettend veel duurder geworden, ook voor de consument. Het is dan toch niet meer dan logisch dat alle andere producten die met behulp van deze grondstoffen worden gemaakt ook duurder worden?

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Tuinders zijn echte ondernemers werd me altijd als melkveehouder te verstaan gegeven door tuinders hier in de omgeving, ik neem aan dat ze die subsidie dan wel massaal weigeren

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.