Home

Achtergrond 217 x bekeken

32 dieren besmet met runder-TBC

Op de 6 bedrijven, waar 12 met runder-tbc besmette runderen uit Engeland stonden, zijn 32 dieren besmet met runder-tbc.

Daarnaast hebben 60 dieren een dubieuze uitslag. Dit heeft het ministerie van Landbouw bekend gemaakt. De VWA deed onderzoek op de 6 besmette bedrijven en daarnaast op 21 contactbedrijven vanwege diercontacten waarbij een besmetting opgetreden zou kunnen zijn.

De dieren zijn getest door middel van tuberculinatie. Dit is een snelle test die een goede indicatie geeft, maar voor een definitieve diagnose runder-tbc is het noodzakelijk sectie te doen met aansluitend bacteriologisch onderzoek. De uitslag van dit onderzoek wordt in de loop van volgende week verwacht.

Op 20 van de 21 contactbedrijven hebben alle aangevoerde dieren negatief gereageerd op de tuberculinatie. De bedrijven worden direct vrijgegeven. De uitslag van het laatste bedrijf is nog onduidelijk; zeven dieren hadden een dubieuze uitslag. Dit bedrijf blijft vooralsnog geblokkeerd.

De 6 besmette bedrijven blijven voorlopig geblokkeerd. Onder deze bedrijven bevindt zich een melkveebedrijf waar het onderzoek nog niet is afgerond.

Of registreer je om te kunnen reageren.